Cilj potpisivanja izjave o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma je da se iz našeg ugla viđenja ukupne političke situacije u Bosni i Hercegovini ukaže na probleme, ko bi mogao da bude odgovoran i koji bi put bio rješenje za te probleme – rekao je Nedeljko Čubrilović predsjednik Parlameta Srpske gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Čubilović kaže da su izabrali adekvatan način da se ukaže na sve anomalije koje se dešavaju u BiH.

– Predstavnici dijela međunarodne zajednice, rekao bih politički, često puta dolaze ovdje kao na turističko putovanje, zadrže se određeno vrijeme, donesu odluke koje imaju trajne posljedice po građanje BiH, a onda se vrate kućama – rekao je Čubrilović.

Dodao je da sve probleme koje prouzrokuju te odluke ostave građanima BiH.

– Zbog nedovoljne informisanosti svjetske javnosti želimo da ukažemo na te probleme – rekao je on i dodao da odluke stranaca imaju teške posljedice po građane.

Navodi da Srpska treba da zaštiti svoj status.

– BiH nikada nije bila uređena država. Niko ne primjećuje one koje prizivaju na sukobe ali zato primjećuju kada Republika Srpska zatraži neko pravo koje joj pripada Dejtonskim sporazumom – rekao je on.

Podsjećamo, Čubrilović, nekadašnji predsjednici parlamenta Srpske i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske potpisali su izjavu o nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

Izvor: RTRS