Tokom prošlih pet dana na području šest lokalnih zajednica koje pokriva Policijska uprava Prijedor desile su se 22 saobraćajne nezgode.

Portparol Policijske uprave Prijedor, Zvezdana Alendarević,kaže da je 18 nezgoda bilo sa materijalnom štetom.

-Od ukupno 22 saobraćajne nezgode koje su evidentirane u periodu od 30. decembra do 03. januara u šest saobraćajnih nezgoda vozači su bili pod uticajem alkohola, a dva vozača su imali količinu alkohola preko 1,5 gram po kilogramu. Ukupan broj povrijeđenih lica je šest, od čega dva sa teškim tjelesnim povredama  i četiri sa lakšim tjelesnim povredama-navela je Alendarevićeva.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS upozoravaju da se tokom proslave praznika poveća broj građana koji konzumiraju alkohol. Ističu da alkohol vozačima daje lažni osjećaj samopouzdanja. Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović, kaže da zbog uticaja alkohola vozači rizikuju i prestižu gdje nije dozvoljeno.

-Nova godina, božićni praznici, vrijeme slava je svakako vrijeme kada građani RS u većoj mjeri konzumiraju alkohol. Prema istraživanju koje je sproveo fakultet Političkih nauka iz Banjaluke, po zahtjevu Agencije za bezjednost saobraćaja, više od 55 odsto građana RS povremeno ili stalno konzumira alkohol, skoro 30 odsto muškaraca vozača je sklono da povremeno ili stalno sjeda za volan pod uticajem alkohola i ti podaci su zaista zabrinjavajući-kaže Radović.

Izvor: kozarski