Prije nešto više od mjesec dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović poveo je svoju stranačku svitu na izbornu kampanju po Evropi, nadajući se da ova duboko uzdrmana stranka, barem u dijaspori može naći novo potencijalno glasačko tijelo.

Sa sobom je Izetbegović poveo tri člana ličnog osiguranja, dva vozača, osobu za protokol i savjetnika Nedima Pobrića.

Organizator sijela na koja je išao Izetbegović bio je urednik stranačkog sedmičnika STAV, Filip Mursel Begović.

Izetbegoviću su se na ovoj turneji pridružili i drugi visoki funkcioneri SDA, između ostalih i optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić te pojedini SDA načelnici.

Mnogi su postavljali pitanje od čega SDA svita finansira ovu privatnu stranačku turneju i da li je pritom došlo do zloupotrebe poreskog novca.

Portal “Avaza” je u posjedu dokumenata koji pokazuje da se upravo to desilo.

Naime, Ambasada BiH u Beču zatražila je refundaciju od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za troškove koje je Izetbegović napravio u VIP salonu bečkog aerodroma. Naime, Izetbegović je za korištenje usluga VIP salona na bečkom aerodromu potrošio nevjerovatnih 2.200 evra (oko 4.400 maraka).Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Ovaj račun platila je na kraju Ambasada Bosne i Hercegovine. Ipak, iz Ambasade ne žele da snose troškove za Izetbegovićeve provode, te su poslali zahtjev Domu naroda BiH da refundira ove troškove.Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Centar za dijasporu „Mreža“, koji vodi spomenuti Begović, zvanično je najavio da Bakir Izetbegović kao „predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“ ide na turneju po Evropskoj uniji i da počinje 18. novembra iz Roterdama, a nakon toga slijede veliki skupovi u Štutgartu, Majncu, Vilcu (Luksemburg), Briselu, Sabrukenu, Gagenau, Ingolštatu, Dizeldorfu, Hamburgu, Berlinu i Hanoveru.

Susret s radikalnim jurišnikom Mulahusićem

Ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jeste da se u sklopu ove posjete Izetbegović sastao na ručku u Luksemburgu, zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, sa radikalnim SDA jurišnikom Jasminom Mulahusićem, kojeg je Tužilaštvo BiH hapsilo zbog izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti, a nedavno mu je i luksemburška policija ukinula većinu naloga na društvenim mrežama, čemu je prethodio pretres njegovog stana.

I dalje se čeka da se vidi da li je enorman trošak s bečkog aerodroma bio jedini koji su platili poreski obveznici BiH, ili je Izetbegović stranačko putovanje sa svitom SDA, u cjelosti naplatio iz budžeta institucija BiH.

Da bi to upravo mogao biti slučaj, upućuje činjenica da je Izetbegović pokušaj animiranja dijaspore da glasa za SDA, predstavio kao službeno putovanje člana Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: avaz/ATV