Kolektivne mirovne snage ODKB završiće svoju misiju u Kazahstanu nakon potpune stabilizacije situacije u toj državi u skladu sa odlukom rukovodstva zemlje, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Kolektivne mirovne snage nastaviće da izvršavaju zadatke dok se situacija u Kazahstanu u potpunosti ne stabilizuje, naravno, u sladu sa odlukom rukovodstva Kazahstana – rekao je Šojgu.

Kako je dodao, trenutno mirovne snage ODKB izvršavaju zadatke zaštite važnih vojnih, državnih i društveno značajnih objekata na teritoriji Kazahstana.

Ruski ministar odbrane podsjeća da su u skladu sa odlukom Savjeta kolektivne bezbjednosti ODKB Kolektivne mirovne snage završile raspoređivanje na teritoriji Kazahstana.

– U kratkom roku, za samo tri dana, avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prebačeni su ljudstvo i tehnika. To je omogućeno zahvaljujući visokoj koordinaciji i efikasnom djelovanju oružanih snaga zemalja-članica ODKB, dostignutih tokom zajedničkih vežbi, a takođe iskustvu stečenom tokom raspoređivanja ruskih trupa u Siriji i mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu – precizirao je Šojgu.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, samo rukovodstvo Kazahstana može da odredi do kada će se mirovnjaci ODKB nalaziti na teritoriji te zemlje.

– To je u potpunosti prerogativ zemlje koja se sa tim zahtjevom obratila ODKB-u. To je njihova analiza i mi nemamo prava da se miješamo u to – rekao je Peskov, upitan da li je odluka o povlačenju mirovnjaka iz Kazahstana za dva dana ishitrena.

Podsjetimo, ranije je predsjednik Kazahstana Kasim Žormat Tokajev izjavio da je situacija u svim regionima zemlje stabilna, te da kroz dva dana počinje povlačenje mirovnih snaga ODKB iz republike.

Autor: sputniknews.com