Jedna teška riječ, može upaliti varnicu u jednoj ludoj glavi

Stranka demokratske akcije (SDA) nikada nije izašla iz šinjela, a rat u BiH nikada nije stao, izjavio je politički analitičar Dževad Galijašević za aloonline.ba povodom ratnih zastava i pokliča „Alahu ekber“ koji su prethodnih dana odjekivali Bužimom i uznemirili građane Republike Srpske.

– Oni svake godine demonstriraju ovo što su demonstrirali u Bužimu, svake godine izvode djecu i uzvikuju iste poruke, a sada su u fokusu jer su dobili signal s vana da se tako ponašaju. Signal je stigao od Amerikanaca i Britanaca koji žele da se stvori opasna situacija kako bi se opravdala njihova već planirana intervencija. U tom smislu i jeste ovo ponašanje i ono nema veze sa bosanskom sirotinjom – smatra Galijašević.

Dodaje da SDA odgovaraju stalni sukobi sa Srbima i Hrvatima, jer u takvoj atmosferi mogu nastaviti da se bogate i „ganjaju svoje iterese“.

Galijašević ističe da je u cilju izazivanja krize u BiH čak i priča o Deda Mrazu i Novoj godini, kao nebošnjačkim praznicima i obilježjima.

– O tome je još 1996. godine pisao Alija Izetbegović i pismo uputio BHRT-u i to se još povlači, što dokazuje da političko Sarajevo nije daleko odmaklo i oni ne mogu nikome da govore o građanskoj državi u kojoj su svi jednaki – poručio je Galijašević.

Komentarišući prizivanje Zelenih beretki i novih ratnih sukoba u BiH, Galijašević je izjavio da je ova grupacija nikada ne miruje.

„Zelene beretke“ su na Fejsbuku najavile regruataciju novih članova i to 9. januara, kada je Republika Srpska obilježavala 30 godina postojanja!

– Poštovani članove grupe s obzirom da svaki dan gledamo potpuno iste scene kao one iz 1991. i 1992. godine, uskoro ćemo proširiti svoje članstvo i krenuti u prijem novih članova – objavljeno je na Fejsbuk grupi „Zelene Beretke Bosnae BiH“ koja je za tri dana dobila skoro 10.000 novih članova.

„TIGAR“ PRIZIVA RAT

Ratni komandant tzv. Armije RBiH, Hamdija Abdić, zvani Tigar u Bužimu se osvrnuo i na proslavu 30 godina postojanja Republike Srpske rečima da su „ljuti jer ne mogu ništa preduzeti, jer im to zakon ne dozvoljava“.

– Ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da natjeramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, vjerovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine, to je neizbježno – izjavio je ovaj ratni komandant, te dodao „jači smo 100 puta nego što smo bili 1992, imamo institucije, snagu“.

Građanima BiH je poručio „da se ne plaše, ali da budu spremni“, te ponovo prizvao pomoć svjetskih sila.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da za razliku od FBiH u kojoj radikalni elementi pozivaju na revitalizaciju paravojnih jedinica iz prošlog rata, poput „Zelenih beretki“, Republika Srpska je svoj dan i svoje djelovanje proslavila u slavu mira i postojanja Srpske, što nije suprotno ni Ustavu ni Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Istakao je i činjenicu da su u defileu u RS učestovale legalne i legitimne formacije i organizacije Republike Srpske.

Bužimom su u utorak defilovali i pripadnici Oružanih snaga BiH, što ukazuje na još jednu nepravdu nad srpskim narodom. Naime, ministar odbrane BiH Sifet Podžić naredio je pokretanje postupka protiv svog zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika OS BiH zbog učestvovanja u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, dok drugi ostaju nekažnjeni.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Mirko Okolić rekao je da je BiH u velikoj agoniji i da neće daleko stići ako ovako nastavi. Pokretanje postupka protiv njega ocijenio je neutemeljenim i dodao da su srpski kadrovi i prije imali problema zbog toga, ali da je sada eskaliralo zbog sveukupne situacije i napetosti u BiH.

– BiH ima mnogo većih problema kojima bi trebalo da se bavi, a ne legitimnim, mirnodopskim aktivnostima u Srpskoj povodom Dana Republike. U FBiH su primjetni ratnohuškački potezi na koje niko ne reaguje, poput jučerašnjeg u Bužimu gdje su bošnjačka udruženja organizovala takozvani marš, uz ratne pokliče i zastave, veličajući akciju tzv. Armije BiH u kojoj su stradali srpski civili – rekao je Okolić.

ZABRINUO BI SE SVAKO NORMALAN

Ratni pokliči, ratna ikonografija i ratne pjesme u Bužimu, kao i prijeteće izjave ratnog komandanta Hamdije Abdića Tigra svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu, i traže hitnu reakciju tužilačkih institucija, upozorava predsjednik DNS Nenad Nešić.

– Strašno je gledati mlade ljude u toj koloni kako uzvikuju ratne parole i pjevaju užasne pjesme. Mlad i normalan čovjek treba da slavi život i raduje se životu, a ne da priziva rat i smrt. Jedna teška riječ, može upaliti varnicu u jednoj ludoj glavi i dovesti do tragedije koju niko normalan ne želi. Zar nije bilo dosta smrti u ovoj nesrećnoj zemlji!? Čitav prošli vijek! U tom tragičnom vijeku ovdje smo imali nesreća za tri vijeka. I zato svaka pomisao na zlo i sukobe moraju biti u startu sasječeni i sankcionisani – poručio je Nešić.

Upozorava i da pravosuđe mora imati nultu stopu tolerancije na ovakve zle i nemile pojave poput jučerašeg događaja u Bužimu.

ZLOČINI ZELENIH BERETKI

Zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su ih 2. i 3. maja 1992. godine dok su se mirno povlačili napale „Zelene beretke“ i Teritorijalna odbrana tzv. RbiH ostao je nekažnjen. Život su tada izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog.

Pripadnici Zelenih beretki terete se i za zločine nad sarajevskim Srbima na Kazanima, te je potpuno shvatljivo što njihovo prizivanje izaziva nemir kod Srba.

Izvor: aloonline