epa09679690 Novak Djokovic of Serbia is seen in action during a training session at Melbourne Park in Melbourne, Australia, 12 January 2022. EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sudija Entoni Keli predložio je zabranu deportacije Novaka Đokovića do subote u 16 časova, osim ako ne postoji raniji zahtjev ministarstva za njegovo udaljavanje iz Australije. Sa njim se složio i advokat ministarstva imigracija Stiven Lojd koji je istakao da oni neće tražiti deportaciju srpskog tenisera do završetka postupka.

Srpski teniser je pozvan na razgovor u 22 časa na našem vremenu kako bi objasnio sve detalje vezane za slučaj. Novakovi advokati traže privremenu obustavu odluke i najavili su podnošenje žalbe do kraja dana u Australiji.

Novakov advokat Nikolas Vud kaže da je potpuno odvojen proces koji je doveo do odluke ministra za imigraciju Aleksa Hoka, u poređenju sa prethodnom. Advokat Vud kaže da je obrazloženje koje ministar dao u odluci različito od onoga zbog čega su mu otkazali vizu. Ministar sad pretpostavlja da Đoković predstavlja pretnju za ostale jer nije vakcinisan. Vud kaže i da ministar sada prihvata da Đoković ima medicinsko obrazloženje za neprimanje vakcine.

Čini se da nema prijedloga da se Novak Đoković večeras zadrži u imigracionom pritvoru. Vud je sugerisao da bi sudija mogao da naloži da Đoković sutra bude sa svojim advokatima da pomognu u slučaju. Tužilac Stiven Lojd kaže da je ministar za imigracije spreman dati obavezu da neće tražiti deportaciju Đokovića dok se ne donese konačna odluka.

Postoji jedan poseban osnov koji imaju na umu za izazov i drugi koji se mogu razmatrati. On predlaže da podnesu svoje podneske rano sutra, a da vlada odgovori sutra do 22:00 časova.

Sudija Keli je na početku suđenja prošao kroz istoriju postupka podsjećajući na sve činjenice koje su prethodile ovom slučaju. Naglasio je da je ministar Houk iskoristio svoje diskreciono pravo i ponovo ukinuo Đokovićevu vizu za ulazak u Australiju.

Keli iznio odluku o ukidanju vize i istakao da postoji dokument pod nazivom “Osjetljivost” koji nije želio da pročita.

Izvor: Srpskainfo