Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, gostovao je na Fedralnoj televiziji i rekao da razumije Bošnjake i njihove osjećaje povodom 9.januara, Dana Republike Srpske.

Šarović je rekao da je najgora opcija da , kako je rekao, ludaci počnu da vode glavnu riječ u BiH.

„Građani treba da uživaju u miru, ničim izazvani da budu napadnuti samo zato što su građani neke druge nacionalnosti ili neke manjine. Mislim da je to potpuno neprihvatljivo. Ja to govorim potpuno jasno i mislim da, a sada govorim kao neko ko živi u RS-u, da takvo lice RS-a na bilo koji način ne treba nikada da pokažemo i mislim da je to za osudu i mislim da vinovnike treba apsolutno privesti pravdi. To se odnosi na bilo koju stranu zaista. Pogotovo to ne treba da se dešava se u danu kada mi u RS-u obilježavamo 9. januar Pogotovo kada se taj 9. januar osporava u jednom dijelu BiH zbog presude Ustavnog suda Upravo iz tog razloga mislim da je bilo bitno bitno da na bilo koji način ne narušimo taj Trenutak Smatram da je to i politički za nas u RS-u vrlo važno i da svi odgovorni, uključujući i vlast,moraju da preduzmu apsolutno mjere da zaštite integritet i pravo svakog građanina.“

Šarović je rekao da je prisustovao svečanoj Akademiji povodom Dana Republike ali je i objasnio zašto nije bio na Svečanom defileu:

„Rizikovao sam, ali sam rekao da mislim da, s obzirom na svu istoriju iz proteklih mjeseci i godina, odluke Ustavnog suda i mnogo toga drugog, 9. januar mi ne treba da manifestujemo sa nekim ešalonom, sa nekim oklopnim vozilima.“?! Rekao je Šarović za FTV. 

Zaključuje da je bilo ppametnije, s obzirom na osporavanja koja dolaze iz FBiH, da taj 9.januar obilježimo u jednom drugačijem dekoru.

Ja bih htio da pošaljemo neku drugu sliku o Republici Srpskoj. Zaključio je predsjednik SDS-a.

Autor: Faktor