Predsjednik Narodne partije Srpske najoštrije je osudio jučerašnju provokaciju u Prijedoru koju su organizovale lokalne vođe SDA i Hamdija Abdić Tigar.

– Očekujem reakciju međunarodne zajednice. Svima bi trebalo biti jasno ko ovdje zvecka oružjem i priziva na rat. Opšte je poznato ko je Hamdija Abdić, sumnjiči se za ratne zločine koje su pripadnici tzv. Armije BiH počinili u operaciji Sana 95, u tim operacijama aktivno je učestvovala i 502. Bihaćka brigada čiji je komandant bio Hamdija Abdić. To je čovjek koji u Prijedor i Krajinu nije došao sa dobrom namjerom, došao je da provocira u Prijedoru- poručio je Banjac.

Hamdija je kako kaže lider NPS, došao i otišao nazad u Bihać, ali mu nisu jasni Mesud Trnjanin, Neđad Bešić i Muris Čirkić, zašto im ovo treba, jer oni žive mirno u Prijedoru, niko im nikada nije ružnu riječ rekao.

Banjac kaže da tipovi poput Hamdije Abdića nisu dobro došli u Prijedor i Republiku Srpsku dok god postoji sumnja da je činio ratne zločine nad srpskim stanovništvom.

– Međunarodna zajednica mora ovim tipovima poput Hamdije stati u kraj, njihovo pojavljivanje bilo gdje može samo izazvati uznemirenost. Građanima Prijedora se zahvaljujem što su ostali smireni i dostojanstveni i nisu nasjeli na provokacije, a čini se da je to nekome i bio cilj, poručio je Banjac

Inače Hamdija Abdić je bio u četvrtak u Prijedoru i poručio kako je „Prijedor i njihova čaršija“

Izvor: vecernjenovosti.ba