Posle otkrića 500 kilograma kokaina, tužilac Milivoje Katnić optužio obaveštajne služne za propuste. U junu, avgustu i oktobru trgovci drogom uspeli da odnesu oko tri tone droge iz Slobodne zone u Luci Bar!

Špediter Ðoko Drobnjak uhapšen je i određeno mu je zadržavanje zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je krijumčarila kokain vredan 15 miliona evra u paketima banana koje su bile namenjene kompaniji „Voli“, saopštio je juče specijalni tužilac Miroslav Turković. On je kazao da je još nekoliko osoba iz Crne Gore, na čijoj identifikaciji se radi, učestvovalo u krijumčarenju droge.

Foto: Alo/ilustracija

Tovar od oko 500 kilograma kokaina pronašli su radnici lanca marketa „Voli“ u paketu sa bananama, a potom je uprava te firme obavestila policiju. Radnici „Volija“ nisu znali da su carinici već primetili sumnjivi tovar i o svemu obavestili policiju i tužilaštvo, koje je rešilo da pokrene tajnu akciju i sačeka da vidi ko će doći po kokain.

Foto: Alo/ilustracija

 
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je kazao da sa sigurnošću može da tvrdi da kokain nije bio namenjen „Voliju“, te da je trebalo da bude preuzet na putu od Bara do ove kompanije.

Turković je pojasnio da je tužilaštvo došlo do podataka koji upućuju na sumnju da je tokom 2021. godine u Sloveniji, Crnoj Gori i na teritoriji Ekvadora stvorena kriminalna organizacija koja se bavila švercom droge iz Južne Amerike.

– Otkrili smo Ekvador, nekoga od ovih iz Slovenije i nekoga od ovih ovde – dodao je Katnić, ali nije želeo da kaže da li kokain pripada jednom od dva kotorska klana, škaljaraskom i kavačkom.

Imali pomagače u Luci Bar

Dokazi upućuju na to da je špediter Ðoko Drobnjak imao zadatak „da vrši manipulaciju kontejnera sa bananama u kojima je smešten kokain, da dostavlja brojeve kontejnera kupcima ovog južnog voća, a sve u cilju izuzimanja droge ispod mera carinika“, kazao je juče tužilac Turković.

Sumnja se da je imao pomagače zaposlene u slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar, čiji je zadatak bio da postupajući po naredbama i uputstvima organizatora prikrivaju kontejnere sa drogom, da izuzimaju drogu iz kontejnera i predaju je drugim članovima organizacije radi daljeg transporta iz carinske zone.

Koliko je ova grupa bila uigrana, govori podatak da su pribavili brodske plombe koje su dostavljali u kontejnerima zajedno sa drogom. Nakon što bi preuzeli drogu, oni bi opet pečatili robu da bi izgledalo da paketi nisu otvoreni!

Foto: Alo/ilustracija

 

– Ova droga je trebalo da bude preuzeta u onaj mrak u skladištu. Za tih 11 dana, koliko kontejner leži tamo, imali su šansu da otvore kontejner, stave plombu, uzmu drogu i odvezu je… – rekao je Katnić.

Drogu hteli da otmu na putu za Bar?

Katnić je rekao da su postojale tri opcije kada je u pitanju sudbina pronađenog kokaina. Kako veruju, kokain je trebalo da bude preuzet u Slobodnoj carinskoj zoni, ali je postojala mogućnost da jedna kriminalna grupa otme drogu od Bara do „Volija“, ali i da su i na to bili spremni!

– Treća mogućnost bila je da su i radnici iz „Volija“ uključeni. Oni su se pokazali časni i pošteni i vrh radnici – rekao je on, i dodao da nisu „uzeli kilogram, dva“, ali i da to nisu ni mogli da učine.

– To je savršenstvo, ali vam ne predlažem da probate – kazao je Katnić, i izneo šokantne tvrdnje da su 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra trgovci drogom uspeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone u Luci Bar!

– Primećeno je da uvek fali određena količina robe na drugom i trećem nizu, što su oni konstatovali i o tome obaveštavali prodavca robe, firmu iz Slovenije. Na osnovu te robe koja je falila utvrđena je ova količina – pojasnio je i krivicu svalio na obaveštajne službe.

– Zašto se to desilo? Zato što deo policije i mi u SDT delujemo kao na okupiranoj teritoriji. Ozbiljan propust se desio u obaveštajnoj zajednici Crne Gore – rekao je on.

Da su obavešteni na vreme, kako je Katnić kazao, mogli su da uzmu otiske nakon što je primećeno da nedostaje roba u kontejnerima.

– Prošlo je dve-tri tone, to su stotine miliona – kazao je on.

Izvor: alo.rs