Dva dana prije Božića objavljena je produžena lista američkih sankcija. Između ostalih, na listi su se našli srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Alternativna televizija, kao jedina medijska kući u Evropi pod sankcijama.

Danas nam je stigla vijest i o mogućem gašenju domena atvbl.com.

O svemu tome smo razgovarali sa našim gostima u specijalnom izdanju emisije „Priča se“.

Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, je gostujućići u našoj emisiji dala neizmjernu podršku ATV-u.

„Smatram da ćete biti samo jači, moćniji i gledaniji u narednom periodu. Jako zamjeram mojim kolegama što su ćutali na sankcije. Ja nisam zaboravila da je ATV mnogim mladim političarima, koji su danas na odgovornim funkcijama, dao šansu prvi put da se pojave u medijima, pa tako i meni. Tada su ti koji danas iznose sankcije govorili kako je bitno da se čuje glas mladih, pa ih ja pitam kako danas da mi pošaljemo svoj glas i mišljenje. Šta je to ATV uradio što je tako skaradno i sporno, da biste bili na listi sankcija“, pita Vulićeva i dodaje da nikakvo obrazloženje za to nije čula.

Ona smatra da ATV radi isto kao i prije 10 godina, i da profesionalno iznosi svoje stavove.

Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da sankcije nijednoj medijskoj kući nisu dobrodošle. Kaže da se DNS pridružio osudama sankcija i u ovoj stranci smatraju da bilo kakve sankcije, pogotovo jednoj medijskoj kući, nisu rješenje.

„Donošenje sankcija od strane SAD nije dobro za Republiku Srpsku, jer je ATV televizija koja se gleda na području Republike Srpske. Nije dobra poruka za građane Republike Srpske, jer ako uzmemo u obzir da su to sankcije jednoj medijskoj kući, zamislite do čega sve može da dođe u narednom periodu. Sankcije nisu nimalo naivne“, naveo je Ivić.

Danijel Simić, v.d. predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske, kaže da se ovo udruženje nije zvanično oglasilo u vezi sankcija ATV-u jer SAD nemaju nikakvu ingerenciju nad ovdašnjim medijima. Kaže da sad treba da vdimo neke druge stvari, na primjer, kako će Republika Srpska da uzvrati na to sve.

„U Republici Srpskoj osim medija koji se oslanjaju na budžet, imamo medije koji se oslanjaju na  pomoć SAD i njihovih saveznika. U takvoj političkoj situaciji, ova odluka nema veze ni sa kakvim pravom, brigom za korupciju, ovo je jedan politički pritisak. Sada je ATV dobila reklamnu kampanju od strane SAD i mislim da će sada veliki broj građana da se opredijeli da gleda ATV baš zato što je to sada nešto zabranjeno“, rekao je Simić.

On kaže da nije baš najjasnije da li to SAD radi po svojim analizama i procjenama, te mu se čini da je to sve urađeno „šlampavo, nespretno i kontraproduktivno“, da se vidi kao da je naručeno iz Sarajeva.

„Za sve nas je sad bitno pitanje ‘šta dalje’, jer morate u jednom trenutku shvatiti da nas oni ne vole i da neće prestati sa svojom agendom dok Republiku Srpsku ne svedu na nivo folklornog društva ili dok mi u potpunosti ne budemo iskorištenio za ono za šta su Srbi korišteni u posljednjih 30 godina a to je da se s nama igraju kao mačka sa ošamućenim mišem“, slikovito objašnjava Simić.

Vulićeva kaže da bez obzira koliko Amerika ulaže u medije, oni ne mogu dostići taj nivo gledanosti niti uticaj na građane Republike Srpske koji zapravo želi Amerika.

„Nije Amerika nemetnula sankcije. Imamo ljude koji su Bošnjaci iz Sarajeva, koji rade u Američkoj ambasadi, oni su ti koji kreiraju politiku kako treba prema Republici Srpskoj da se ponašaju. Ono što oni napišu o Republici Srpskoj, a to se svodi na nivo čaršijskog trača, to se plasira kao informacija. To je jako neozbiljno. Jedna država poput Amerike se svela na taj nivo da na bazi čaršijskog trača kreiraju politiku kako će se odnositi prema Republici Srpskoj“, rekla je Vulićeva.

Izvor: ATV