Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH propali projekt, a najbolje rješenje je, kaže, da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način. Srbi neće “početi rat da bi se otcijepili”, ističe Dodik, ali je ponovio da je najbolje razdvojiti se “ako se ne može živjeti zajedno”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nikome nije do rata – ni Hrvatima, ni Bošnjacima, a pogotovo ne Srbima i da će svi zajedno sačuvati mir u BiH.

Usprotivio se američkim jednostranim sankcijama Republici Srpskoj i Dodiku. Podržao je dvostruku trilateralu Hrvatske, Turske i Srbije sa predstavnicima konstitutivnih naroda o rješavanju nagomilanih problema u BiH. No, da li će do razgovora doći i kako riješiti krizu u BiH?

Od trenutka kada je nametnuti zakon Valentina Incka pokrenuo lavinu, a Republiku Srpsku natjerao da krene u odlučnu borbu za povratak oduzetih nadležnosti, otvoreno je još akutno pitanje – kakvi su scenariji pred BiH!? Polarizovana je unutrašnja i međunarodna scena! Različiti zapadni emisari užurbano pohode Sarajevo, iz kojeg, za razliku od Banjaluke i Mostara, sve češće odzvanjaju ratne trube. Na ponizne sarajevske pozive da se Srpska i srpski zvaničnici kazne, brzopotezno je i uglavnom očekivano, reagovala Amerika. I dodatno uzdrmala, ionako trusno bh. tlo. Predsjednik Srbije  Aleksandar Vučić smiruje tenzije. Razgovori i dogovori su, kaže, jedino rješenje.

– Svi zajedno ćemo sačuvati mir. Nikome nije do rata ni Srbima, ni Bošnjacima ni Hrvatima. Plašim se neodgovornosti, plašim se neozbiljnosti, plašim se jednostranog pristupa Zapada. Mislim da je loša poruka sankcije samo jednoj strani Republici Srpskoj ili Miloradu Dodiku, i o svemu tome mislim loše ali naša odgovornost mora da bude na najvišem mogućem nivou zato što je nama potreban mir – poručio je Vučić.

Zapitao je Sarajevo, ali prvenstveno međunarodne zvaničnike s kojima je u međuvremenu razgovarao, šta je bilo sporno 9. januara kada su regularne policijske snage u svečanom defileu, prošle ulicama Banjaluke? I zašto su ostale “nevidljive” formacije koje su paradirale Bužimom ili Sarajevom!? Odgovor, očekivano, nije dobio! Ali jeste potvrdu ranije inicijative turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana da se na sastanku dvostruke trilaterale (predsjednika Srbije, Hrvatske i Turske sa liderima tri konstitutivna naroda), opet dogovorom, a ne oružjem, krizna pitanja u BiH pokušaju riješiti. Pa i ono o autoputu Beograd – Sarajevo – Beograd, koji se s lijeve strane Drine uveliko gradi, a u BiH i dalje samo “planira”.

– Ukoliko nećete da gradite put Višegrad – Sarajevo, dajte samo nam to recite konačno. Јer mi ćemo za godinu i nešto dana da završimo kompletnih 19 kilometara od Kuzmina do Sremske rače ka Bijeljini, oni nisu ni počeli. Evo mi ćemo da damo 100 miliona evra Republici Srpskoj da se izgradi do Bijeljine, sve je u redu i to smo dogovorili, ali dajte recite nam hoćete li da gradite ili ne – pita Vučić.

No iz Sarajeva bi radije da razgrađuju. Od Dejtonskog sporazuma, pa do kumovskih veza i čak roditeljskih amaneta, kojima su ranije ponosno klicali. Čim je Erdogan spomenuo dvostruku trilateralu, iz “miroljubivog” i “demokratskoljubivog” Sarajeva paranoično su mobilisani svi jurišnici. Klanovski i stranački! SDA i lider Bakir Izetbegović kuma Erdogana nisu baš najbolje “razumjeli”. Riječ je, kažu, o pogrešnoj interpretaciji! Neke druge sarajevske “junoše” – “amanet” su otvoreno “preusmjerile” iz Ankare ka Vašingtonu. Baš kao da je BiH njihovo i samo njihovo vlasništvo. Ako već ne može biti dogovora, najbolje rješenje je da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati razdvoje na civilizovan način, jasan je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Za španski El Mundo kaže da je BiH “propali eksperiment stranaca” koji bi i dalje da eksperimentišu sa “jedinom kolonijom u Evropi”. Ako nema Dejtonskim sporazumom obavezujućeg konsenzusa, neće i ne može biti ni unitarizacije. Niti dominacije Bošnjakog nad druga dva naroda, čemu se Sarajevo uz pomoć protektora, nada!

Za razliku od Turske, i istočnih i zapadnih komšija koji ne bježe da se u rješavanje bh. problema, involviraju samo politički, Amerika i dio Evrope, čine to operativno, kaže Dodik. I agresivno – što je drastična razlika.

– Spreman sam da učestvujem u tim razgovorima ali nisam spreman da prihvatim izgovore Bakira Izetbegovića . Oni bježe od tih dogovora, ne smiju od Amerikanaca i Britanaca. Јa nemam ništa protiv političkog razgovora i sa američkim predstavnicima, nisam protiv toga da u toj trilaterili bude neko drugi – poručio je Dodik.

Ali da se rješenja dogovoraju kao u svim demokratijama, a ne izmoljeno tutorski nameću – prema sarajevskim intencijama. I željama! Analitičar Mehmedalija Nuhić nema dilemu!

– Izvor svega – politički stavovi pojedinaca koji nesumnjivo vode jednu populaciju bošnjačko muslimansku na put gdje se misli i podrazumijeva da je BiH zemlja muslimana odnosno Bošnjaka i da sa svim njihovim normama i uvslovima života treba da žive manjine, a da oni kao većina diktiraju te uslove normalnog života – dodao je Nuhić.

Nekada su Sarajevu nasušno trebali sultan ili veziri, potom austrougarski namjesnici, a sada razni visoki legitimni i nelegitimni predstavnici i američki izaslanici, samo da bi došli do cilja, podsjeća Aleksandar Pavić!

– Nisu odustali od snova koje su imali 90-ih godina. Cilj im je istovjetan centralizacija BiH pod geslom građanske BiH što je u stvari drugo ime za BiH, kakvu je zamislio Alija Izetbegović u Islamskoj deklaraciji. Na njihovu žalost to više nije jednopolarni svijet i Srbi sad imaju vrlo jasne saveznike i to je njihova posebna muka! – smatra Pavić.

Kako trenutno stvari stoje, BiH će još da tavori i grca u problemima. Јer dok Srpska nezaustavljivo prelazi barijere u povratku oduzetih nadležnosti, iz sarajevske kotline kulja netrpeljivost prema baš svim oponentima njihove političke isključivosti – unitarizma i kvazi – građanštine. Sarajevo po uhodanom scenariju, crta mete svim neistomišljenicima.

Ne tako davno targetirana je bila samo Srbija. Potom Rusija, pa Kina, Hrvatska, Slovenija, pa Mađarska, sada i Turska… i dok se lista širi, je li možda rješenje da uz silne briselske i vašingtonske emisare svi pobrojani imenuju i svoje, koji će “krstariti” bh. tlom!? Ili je pak rješenje konstruktivan dogovor tri naroda u BiH, za šta interes i iz Banjaluke i iz Mostara – itekako postoji!

Autor: RTRS