Kada nismo dobro psihički, ne možemo da budemo ni fizički

Sigurno ste primetili da, kada se psihički ne osećate dobro, ne možete da budete dobro ni fizički.

Sve što nam se dešava, a posebno stres, na nas izuzetno utiče.

Ali, uvek postoji način da utičete na sebe.

Hipokrat se smatra jednim od najčuvenijih lekara i očeva medicine.

Primenite ova njegova tri saveta za dobro zdravlje duše i tela:

Savet broj 1: Rad i odmor leče dušu i telo

Iako kombinacija rada i odmora izgleda nespojivo, Hipokrat je ovde imao na umu duševni mir i fizički rad. Tada sve dođe na svoje mesto. Kada, na primer, radite u bašti: zalivate, sadite, kopate, brinete o biljkama, ne možete da razmišljate o lošem. Težak fizički rad bukvalno “čisti mozak”, a telo je aktivno. Potrudite se da uvek budete aktivni, tako će i odmor biti prirodniji i slađi, a odlazak na spavanje pravo uživanje.

Profimedia
 

Savet br. 2: Nerad je izvor svih poroka. Gde nema besposlice, nema ni zla
Ispunite svoj raspored obavezama, aktivnostima koje vam prijaju i opuštaju vas, zadacima, ciljevima. Dobrim planom i aktivacijom sprečite pojavu loših misli. Veoma je teško razmišljati negativno, anksiozno i ništavno, kada ste fokusirani na rad ili nešto što vas ispunjava. To ne znači da treba da budete rob obaveza, već da isplanirate aktivnosti i vreme za odmor, jer besposlica može biti rizično polje, otvoreno za toksične misli.

Pixabay
 

Savet broj 3: Ako niste u mogućnosti da promenite način života, onda vam niko i ništa neće pomoći
Ako želite da smršate, možete pratiti trendove u ishrani, isprobavati razne dijete, savetovati se sa nutricionistom, ali ako se vratite svakog puta na stare nezdrave navike, nikada nežete postići i zadržati željeni rezultat. Tek kada odlučite da živite u skladu sa svojim telom i zdravlje, kada se odlučite za voće umesto čokoladnog keksa, ili za šetnju umesto sedenja pred televizorom, uspećete. Samo sami možete doneti tu odluku i promeniti se nabolje, podesiti svoje život na zdravlje.

Izvor: 24sedam