Predrag Duduković, direktor banjalučkog Vodovoda, zarađuje mjesečno 4.200 KM, čime zauzima ubjedljivo prvo mjesto među čelnicima gradskih preduzeća, saznaje Faktor. Da stvar bude gora, i pored obećanih ušteda, u Vodovodu vlada rasipništvo i bahatost toliko da i najobičniji šefovi sektora zarađuju više od ministara u Vladi Republike Srpske.

Prema saznanjima Faktora, Dudukovićeva osnovna plata, sa uključenim minulim radom iznosi 3.800 KM,  kojoj se dodaje 400 KM na ime toplog obroka, prevoza i regresa.

Tek malo manje zarađuju i preostali „stručnjaci”, članovi uprave preduzeća, koji su sve stranački postavljeni kadrovi.

Iako je gradonačelnik Draško Stanivuković tvrdio da će se čelnici gradskih preduzeća birati, isključivo, putem javnih konkursa i da tu neće biti mjesta za stranačko uhljebljenje, u slučaju imenovanja vodećih ljudi Vodovoda pogazio je sva obećanja.

A nisu jedina.

Pare kaplju samo podobnima

Naime, sva tri člana Uprave postavljena su na osnovu stranačkih kvota, na način da je mjesto direktora za pravne poslove pripalo PDP-u (Željko Travar), tehničkih poslova SDS-u (Željko Raljić), a  planiranje i analizu Selakovom SPS-u (Čedo Ševarika).

Iako upućeni nezvanično tvrde da je riječ o kadrovima više nego diskutabilnih stručnih referenci, pogotovo kada je riječ o Raljiću i Ševariki, njihova primanja su na nivou ministara u Vladi RS, budući da, u prosjeku naplate oko 3.500 KM mjesečno.

Strančarenje i političke kombinacije su u toj mjeri zahvatile preduzeće, da ovakva politika, ako se nastavi, može ozbijno da naruši finansijsku stabilnost firme.

Na to, između ostalog, ukazuje i to što je, umjesto obećanih ušteda, broj rukovodilaca sektora povećan sa nekadašnjih šest na osam, ali ne zbog povećanog obima posla, nego samo kako bi se ispoštovali razni koalicioni dogovori – tvrde ogorčeni radnici.

Preciznije, radi se o sektorima razvoja, proizvodnje i distribucije, održavanja, kvaliteta, finansija, komercijalnih poslova, pravnih poslova, te plana i analize.

Kako bi se zadovoljili narasli apetiti Stanivukovićevih koalicionih partnera i unovčila njihova podrška gradskoj vlasti, šefovi sektora su birani isključivo po političkim aršinima pa su te pozicije pripale SDS-u, PDP-u i SPS-u, dok jedan dio rukovodilaca čine bivši članovi SNSD-a koji su, zbog funkcija i velikih plata, brže-bolje prešli u redove bivših političkih protivnika.

Loša gluma je to!

Niko tim ljudima ne može zamjeriti političko angažovanje, ali ne možete, kao Stanivuković, u javnosti glumiti poštenje i zagovarati kokurse, a u stvarnosti, funkcije dijeliti isključivo po političkom principu.

Što je najgore, niti jedan šef sektora nije izabran putem konkursa, niti bilo kakvim internim oglasom unutar preduzeća, kako je prije samo nekoliko mjeseci najavljivao Stanivuković – ukazuju radnici.

Prema saznanjima Faktora, među zainteresovanim je vladala prava otimačina za ove poslove, pošto plata šefova sektora iznosi 2.800 KM.

Pri tome, posebno je zanimljiv jedan novi sektor, onaj za Plan i analizu.

Iza tog bombastičnog naziva krije se, zapravo, veliko ništavilo zato što su se ti poslovi već obavljali, ali unutar drugih organizacionih dijelova preduzeća.

ZA GODINU GUBITAK OD DVA MILIONA!

Izmišljeni i nepotrebni Sektor za plan i analizu uveden je pred Novu godinu, samo sa ciljem da se tu uhljebi Jasminko Bogdanić, nekadašnji direktor Čistoće.

Bogdanić je bio posljednji direktor prije privatizacije Čistoće, a o kakvom kadru i „planeru” se radi najbolje govori podatak da je za samo jednu godinu napravio gubitak od dva miliona KM.

Poslije njegovog odlaska, firma je odmah iduće godine ostvarila dobit od 350 000 KM. E, ti i takvi stručnjaci su „najpotrebniji” Vodovodu. Tačno ne znamo šta bi bez njih – tvrde izvori Faktora.

IZMISLILI RADNO MJESTO U UPRAVI

Kako bi se namirili stranački apetiti, u Vodovodu bi uskoro trebalo da bude imenovan još jedan član Uprave i to direktor za ekonomske poslove.

I tu će, naravno, izostati bilo kakav konkurs.

Prijem još jednog člana uprave, preduzeće će na godišnjem nivou opteretiti za dodatnih 50.000 KM, a za njegovim angažmanom, prema tvrdnjama naših izvora, osim politike ne postoji nikakav drugi racionalan razlog.

Nakon teksta u Faktoru, čak je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković priznao da nije zadovoljan stanjem u Vodovodu, posebno sa nekim rukovodiocima koje je i sam postavio:

https://faktormagazin.ba/vijesti-dana/gradonacelnik-potvrdio-saznanja-faktor-a-pojedinci-u-vodovodu-koje-smo-postavili-ne-rade-dobro/

Autor: faktomagazin.ba