Naime, na adresu redakcije stigao je mejl

Poslaćemo u Tunis 10 kontejnera, a prijavićemo 20, kako smo radili prije, tako i sad završavamo, suština je audio snimaka o švercu cigareta koje portal IN4S ima u svom posjedu, zahvaljujući anonimnom čitaocu, koji nam je prosledio audio snimke, ali i najavio serijal koji će naš portal objaviti o švercu duvana, koji se očigledno nesmetano odvija i nakon promjene vlasti.

Naime, na adresu redakcije stigao je mejl sledeće sadržine:

„Imajući u vidu da imamo zarobljeno sudstvo i tužilastvo, da su mediji pod direktnom kontrolom ANB, policije, političkih partija i kriminalnih grupa , Vi ste ostali jedini koji ulivaju povjerenje.
Vjerujem da još uvijek imate mogućnosti, za hrabrost je već opšte poznato da je imate na pretek, da objavite ove djelove snimka razgovora na temu organizacije velikog šverca cigareta u Baru.
Da bi Vas oslobodio eventualnog pritiska da otkrijete sadržaj neobjavljenih snimaka, odlučio sam da vam šaljem po jedan ili najviše dva snimka, kada počnete sa objavljivanjem.
Veliki pozdrav uz želju za uspjehom Vama i redakciji IN4S.
Vaš prijatelj i poštovalac“

Uz ovo pismo dobili smo i dva audio snimka, čije transkripte prenosimo:

…u mogućnosti smo da ja napravim…da realno kažem…i u carinu da se završe papiri.. kao što su se završavali…u policiju da se završe papiri kao što su se završavali…i to bi bila još veća korist…

… I tu se razmišljalo o još jednoj kombinaciji ….ovaj….ovo što se tiče …isto brod da dolazi …znači čim se brod ukrca ….da se ukrca 10 kontejnera a tamo se završi đe sam ja bio , u Tunis, da se to uskladišti …..ovaj….a da tim..istim brodom , znači….pošto je 10 otišlo…napišeš ovamo 20 …e ja….i to može da da da prođe..ovaj .. mjesečno po jedanput…razumiješ…dok se ovo sve isčisti…

Šverc cigareta koji se povezuje sa Crnom Gorom nešto je o čemu su brojni domaći i strani mediji često pisali. Još od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista DAN, Duška Jovanovića, čije se ubistvo povezuje sa tragom oko šverca cigareta, Crna Gora važi za jednog od lidera u tom „poslu“.

Ono što je posebno indikativno je činjenica da se po svemu sudeći sa tim „poslom“ nije stalo ni nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Kako i na koji način tužilaštvo istražuje šverc cigareta, po kome se Crna Gora i dalje prepoznaje i zbog kog građani već decenijama trpe štetu?

Jesu li do sada prikupljeni dokazi u jednom slučaju šverca preko Luke Bar, fabrike u Mojkovcu, u kojima je prema ranijim izjavama specijalnih tužilaca, država oštećana za desetine miliona eura, doveli do nekih osoba koje godinama vaze za nedodirljive u ovom poslu?

Javna je tajna da je Crna Gora na međunarodnom nivou i dalje top destinacija koja se prepoznaje po švercu cigareta.

Žovijalni nastupi i kontroverzne izjave glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ne mogu međutim zamagliti stvarnost da Crna Gora ne samo da nije na tragu ozbiljnim kriminalnim strukturama, već one i dalje nesmetano obavljaju „posao“.

Dokazi koji emigriraju

Podsjetimo, državna tužiteljka Ranka Čarapić, pokrenula je istragu o tome da li se u fabrici duvana u Mojkovcu osim brenda „tara“ proizvode i pakuju cigarete stranih kompanija, a potom uhodanim kanalima prebacuju iz Crne Gore ka Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i drugim zemljama.

Svi dokazi koji su prikupljeni, nekim su čudom emigrirali.

Deceniju kasnije, dokazi se i dalje prikupljaju, glavni osumnjičeni su uglavnom van zemlje, ne zna se da li i neke državne strukture stoje iza ovog posla.

Iako je portal IN4S bio, a moguće i da je i sada pod stalnom pratnjom i nazorom, obavještavamo „zainteresovane“ da će IN4S nastaviti da se bori i objavljuje istinu. 

iZVOR: IN4S