Narodni heroji, glumci, dizajneri, režiseri pa čak i milijarderi potiču sa sjeverozapada Srpske, iz Kozarske Dubice.

Ekipa RTRS-a istraživala je šta je tajna “kozarskog Holivuda”, da li potkozarski mentalitet, zdrava voda ili ipak nešto treće presuđuje u uspjesima brojnih poznatih ličnosti koje potiču iz ovog kraja.

Narodni heroj Milan Tepić i preduzetnik Filip Cepter samo su neka od imena koja ispisuju prošlost, sadašnjost i kreiraju budućnost male potkozarske opštine.

Željko Dimić, koji je pod njujorškim nebom kao Džek Dimić prevazišao šablon uloga kakve se dodjeljuju glumcima sa naših prostora i ostvario više od 80 rola u brojnim američkim serijama i filmovima, takođe potiče iz Kozarske Dubice. Rodnom Potkozarju, kaže, sve češće se vraća.

– Što kaže jedan moj prijatelj Amerikanac – “možda je kod vas takva voda”, kada sam mu objasnio odakle sam i gdje sam odrastao. Јa samo moram reći kao čovjek koji je sa ovih prostora i koji se bavi tim poslom koji je specifičan, da mi je drago što sam odavde – kaže Dimić.

 

I glumac Tihomir Stanić pamti najljepše trenutke djetinjstav u Kozarskoj Dubici. Kaže, ima nešto u tom nadaleko poznatom krajiškom mentalitetu koji je posljedica vijekovnih sukoba velikih sila, imperija, religija i carstava.

– Mi smo stalno na toj nekoj granici između istoka i zapada i spremni očigledno da opstanemo na svome, bez obzira na vijekovne pritiske koji se ponavljaju – ističe Stanić.

Glumac Stefan Bundalo, koji je iz Kozarske Dubice glumačku karijeru nastavio u Beogradu, kaže da je Krajišnicima u mentalitetu vojna disciplina.

– Mislim da u ključ toga zašto Dubičanio “bježe” u glumce, leži u pristajanju na autoritet, disciplini i spremnosti da žrtvuješ sebe zarad nekog višeg cilja – kaže Bundalo.

Kozarska Dubica mjesto je na kojem su snimani i domaći filmovi. Tome su presudili i faktori među kojima je i istorijski. Baš taj i danas je motivacija za nova filmska ostvarenja koja se naziru već ove godine i koja će stradanje srpskog naroda sačuvati od zaborava kroz projekat “Djeca Kozare”.

Autor: RTRS