U Muzeju Kozare sinoć je promovisana monografija povodom 50 godina postojanja i rada Košarkaškog kluba “Prijedor-Spartak”.

Autor monografije je dekan Fakulteta za fizičko vaspitanje iz Beograda Saša Jakovljević koji je i bivši košarkaš ovog kluba iz Prijedora.
On je predstavljajući ovaj svoj autorski rad istakao da je hronološki prikazao razvoj KK “Prijedor -Spartak” i da je veliki broj informacija skupio od svojih saigrača te da je za pisanje imao dva lična motiva.
” Prvo što sam ja ovdje odrastao igrajući košarku , a drugi razlog je to što sam htio da se nekako odužim jer moj profesionalni put je kasnije išao tim putem, jer sam završio DIF predajem košarku na Fakultetu u Beogradu, trener sam košarkaški dugo godina i to sve zahvaljujući prijedorskoj košarci, da to nisam igrao ne bi imao takav profesionalni put”, rekao je Jakovljević.

On je dodao da su svi uslovi za bavljenje košarkom bili obezbijeđeni u vrijeme kada je on počeo da se bavi ovim sportom, ali da sada profesionalno bavljenje košarkom zahtjeva velika novčana ulaganja.
Član Upravnog odbora KK “Prijedor-Spartak” Vlado Reljić podsjeća da je ovaj klub nastao 1971. odnosno godinu dana nakon Svjetskog prvenstva u košarci koje je održano u Sloveniji i na kojem je Jugoslavija postala šampion.
“Uz ogromno oduševljenje i entuzijazam nikli su ovdje koševi u Prijedoru na sve strane, to je rezultiralo time da jedan entuzijasta Momčilo Mrđen, profesor prijedorske Gimnazije koji je predavao psihologiju i filozofiju kao jedan poseban čovjek, zaljubljenik košarke pokrene aktivnosti i praktično on formira najvećim dijelom taj Klub i svi počeci Kluba su vezani za njegovo ime on je bio i dugogodišnji trener”, rekao je Reljić.
On je dodao da se način života u vrijeme kada je Klub formiran mnogo razlikuje od današnjeg načina života.
“Konstrukcije koševa su bile na svakom ćošku u gradu i prigradskim naseljima, zaljubljenost te djece i tih dječaka u tu igru, sada je već druga situacija, novo vrijeme, nova doba, informatičko društvo, neke druge preokupacije i zanimanja, nažalost odvlače djecu od sporta, a sport je uvijek prava prilika za socijalizaciju i za to da djeca odrastu u dobre ljude”, naglasio je Reljić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istako da se u monografiji može vidjeti sve ono kroz šta je prošao KK “Spartak-Prijedor”, čiji je i on bio košarkaš.
“Upravo u ovom klubu sam odrastao, preko 15 godina sam aktivno igrao košarku tako da mi je još draže što večeras ovdje prisustvujem. Kroz ovaj Klub su prošle i stasavale mnoge generacije, ovaj klub je iznjedrio mnoge sportiste, to su prije svega dobri i kvalitetni ljudi koji su veoma uspješni u poslovima kojima se bave širom našeg grada širom naše Republike Srpske”, rekao je Javor.
On je čestitao KK “Spartak-Prijedor” na jubileju i poželio da osvajaju pobjede i pehare.
Javor je podsjetio da grad Prijedor ima za cilj da što više podrži sport i da je sada uveo i stipendije za mlade perspektivne sportiste.
Tokom večerašnje promocije dodijeljene su plakete, zahvalnice i posebno priznanje Gradu povodom 50.godišnjice ovog kluba.

Izvor: prijedorgrad