Sraman je i potpuno lažan napad jednog od lidera opozicije u Srbiji Dragana Đilasa prema građanima Republike Srpske, koji su zbog takvog njegovog čina, na društvenim mrežama izloženi linču i najodvratnijem izlivu mržnje njegovih istomišljenika, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Đilas bi trebao znati da građani Republike Srpske imaju pravo na državljanstvo Srbije, a da bi onog trenutka kada postanu državljani Srbije trebali biti ravnopravni sa svim drugim državljanima, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost – naveo je Kovačević.

On je istakao da je očigledno da se od Đilasa trenutno jedino može očekivati promocija podjela i mržnje među Srbima, što ozbiljno zabrinjava.

Kovačević je naveo da SNSD ima partnersku i prijateljsku saradnju i odnose sa SNS-om, ali da u potpunosti uvažava i poštuje demokratsko pravo građana Srbije da slobodno biraju.

– Za razliku od takvog našeg odnosa, najbliži saradnici Dragana Đilasa poput Ljubana Panića i Branka Miljuša, koji su generalni sekretar i visoki funkcioner Đilasove stranke, direktno se miješaju u izbore u Srpskoj i vode izbornu kampanju jedne od opozicionih stranaka – dodao je Kovačević.

On je upitao Đilasa da li se sada građani Republike Srpske, “zbog njegovih neodgovornih i lažnih optužbi, trebaju bojati za svoju bezbjednost kada dođu u Beograd ili bilo koji drugi grad svoje voljene Srbije”.

Kovačević je postavio i pitanje da li trebaju ljudi iz Srpske 2022. godine u svojoj Srbiji da razmišljaju da li će im neko možda polupati automobil zbog registarskih oznaka iz Republike Srpske.

– Oni koji danas slijede Đilasa u ovom bezočnom izljevu najprimitivnije mržnje prema narodu i građanima Republike Srpske, sami treba da se zapitaju da li žele da se odreknu i Ive Andrića, Јovana Dučića, Petra Kočića, Meše Selimovića, Alekse Šantića i drugih koji su, iako su dolazili sa prostora Republike Srpske i BiH, voljeli svoju Srbiju i nesumnjivo joj doprinosili – istakao je Kovačević.

Đilas je na društvenim mrežama objavio snimak za koji navodi da je dokaz o “uvozu” sigurnih glasova iz Republike Srpske za vladajuću stranku na izborima u Srbiji, najavljenim za april.

Autor: SRNA/RTRS