Kompanija Meta razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmjenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.

Kompanija Marka Zakerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i sve zavisi od Šrems II presude.

U julu 2020. godine nekazonitim je proglašen mehanizam prenosa ličnih podataka Evropljana u Ameriku, takozvani “Štit privatnosti”.

“Štit privatnosti” je američki zakon koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mjera.

Ipak, Facebook prijeti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da dijeli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.

Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u SAD nego u Evropi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog onlajn oglašavanja, prenosi City A.M, piše “Telegraf“.

Izvor: Telegraf.rs/ATV