Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je za RTRS da su u Ustavu BiH izričito pobrojane nadležnosti koje pripadaju institucijama BiH i da među njima nema nijedne riječi o materiji pravosuđa koje se nalazi u zakonodavnoj nadležnosti entiteta.

– Tekst Ustava nije mijenjan, on i dalje stoji. Istina je da je postignut jedan sporazum da se jedan dio te nadležnosti locira u VSTS, ali taj dogovor nije trajan i još uvijek ostavlja na raspolaganje entitetima da u slučaju ozbiljnog i argumentovanog nezadovoljstva posegnu za povratkom te svoje nadležnosti i za selekcijom sudija i tužilaca u VSTS entiteta – istakao je Lukić.

Na pitanje šta će se desiti ako međunarodna zajednica reaguje na pozive političkog Sarajeva da sankcioniše odgovorne u Srpskoj nakon usvajanja Nacrta zakona o VSTS-u Republike Srpske, Lukić je rekao da međunarodna zajednica u ovoj situaciji ne može ni na jedan način da reaguje jer bi to naišlo na ozbiljan i opravdan odgovor Srpske.

On je istakao da bošnjački politički lideri nemaju šta drugo da rade osim da kukaju i prijete Ustavnim sudom ili visokim predstavnikom, a nikako ne mogu da ponude međusobno uvažavanje, razumijevanje i poštovanje tuđe egzistencije, identiteta i potrebe za autonomijom.

– Ako bi međunarodna zajednica krenula u to, onda bi pravila iste greške koje je pravila 1990. 1991. i 1992. godine kada je bila najveći vinovnik i krivac za građanske ratove na području bivše Јugoslavije – naveo je Lukić.

Kada je riječ o apelaciji Ustavnom sudu Bih koju Bošnjaci najavljuju, Lukić je istakao da se Bošnjaci uvijek uzdaju u ovaj sud jer znaju da uz svoja dva, imaju sigurna tri glasa stranih sudija.

– Ustavni sud BiH je poseban politički, a dijelom i pravni problem BiH. Radi mimo realnog stanja stvari i provocira nove sukobe na političkom i društvenom nebu BiH – rekao je Lukić i dodao da ovaj sud radi protiv interesa mira i stabilnosti, potencirajući unitarizaciju i nasilno stvaranje nove nacije, uz negiranjem konstitutivnosti naroda.

Lukić je naglasio da Republika Srpska ima pravo da vrati nasilno oduzete nadležnosti, jer one nisu trajno prenesene na nivo BiH.

Govoreći o SDS-u i stavu ove stranke prema vraćanju nadležnosti u oblasti pravosuđa, Lukić je rekao da je današnje rukovodstvo SDS-a daleko ispod sveke vrste potencijala nekadašnjeg rukovodstva ove stranke.

– To je sada politička stranka, a ne svenarodni srpski pokret u BiH koji se borio za odbranu i opstanak Srba – rekao je on.

Autor: RTRS