PIK pokazuje da istrajava na očuvanju brljotina i nereda. Poruka je Milorada Dodika povodom saopštenja PIK-a o usvojenom Nacrtu zakona o VSTS. Visoki predstavnici su, kaže, godinama proizvodili nerede po BiH i njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju.

“Ta priča da mi ne radimo u skladu sa Ustavom je podvala. To je medijska propaganda koja je napravila nered u BiH. Sada ti stranci brane svoje smeće, koje su kreirali prije deset do 15 godina, antiustavno, bez ikakvih normi. Ovdje se radi o nastavku političke sile, kao što je cijela priča oko Kristijana Šmita. On je došao ovdje, a niko ga nije imenovao”, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Nikakva odluka PIK-a neće pomoći da se riješi bilo kakav problem u BIH, kaže predsjednica Srpska. Bilo bi im pametnije, poručuje, da su podstakli na unutrašnji dijalog, nego da djeluju umjesto domaćih institucija.

“Očekivala sam, tradicionalno loš pristup, nerealan, ignorantski prema potrebama multietničke države i navijački kao što se to vidjelo mnogo puta. Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnicima Srbima i Hrvatima i konačno urede zajedničku državu zajedničkim snagama”, kaže Željka Cvijanović.

Nije bilo nikakvog razloga za sazivanje vanredne sjednice PIK-a, jasan je potpredsjednik parlamenta Srpske Milan Petković. Ako Kristijan Šmit donese odluku da se Nacrt Zakona o VSTS ukine, to se, kaže Petković, neće ispoštovati.

“Druga stvar je ta što PIK nije nadležan niti ima potrebe da poziva bilo koga da ukida neke zakone, a visoki predstavnik je sam sebi dao ovlaštenje, odnosno preuzeo da nameće zakone ili da ih ukida. Smatram da to nije njegova izvorna nadležnost prema Dejtonskom sporazumu”, kaže Petković.

Komentari stranaca o osnivanju VSTS-a Srpske su uvreda za zdrav razum, poručuje savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević. Nedavni potezi vlasti u Srpskoj da uvedu zakon o uspostavljanju VSTS jasan je pokušaj da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti BiH, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka BiH. Stoji u zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija. Ali, po svemu sudeći, jesu opozicionari u Srpskoj. Na glasanju su svi bili uzdržani, a neki su salu, kao po običaju napustili. Među njima su PDP-ov Igor Crnadak i SPS-ov Goran Selak.

Za opoziciju je sve ovo gubljenje vremena. Neki nisu propustili priliku ni da se našale.

“Dijete se neće roditi dok se ne zatrudni vještački ili prirodno, a ovdje nema ni izgleda za trudnoću na tom Zakonu. Zato što je smiješno da je tri mjeseca rasprava, javna rasprava zakonu pa tri mjeseca od objavljivanja”, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a.

Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske, poručuje prvi čovjek parlamenta.

Parlament Srpske juče je usvojio Nacrt Zakona o VSTS Republike Srpske. Tako je na korak da vrati ono što joj je oteto. Zakonom je između ostalog, predviđeno osnivanje VSTS-a Srpske, uređenje njegovog rada, organizacija i nadležnosti.

Izvor: ATV