ПРИЈЕДОР, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Слободан Јавор преузео је данас дужност градоначелника Приједора.

Prijedorski gradonačelnik Slobodan Javor poručio je danas sugrađanima da će raditi isključivo u interesu njih i da su svi sugrađani jednaki, da nema povlaštenih, a da vlast i opozicija trebaju zajedno da rade na tome da Prijedor bude bolji grad.

“Tu će nam trebati podrška svih odbornika, odnosno očekujem da izvršna i zakonodavna vlast apsolutno sarađuju”, izjavio je Javor na pauzi današnje sjednice Skupštine grada Prijedora na kojoj je položio svečanu zakletvu.

On je istakao da je u Prijedoru mnogo toga započeto, a da je jedan od prioriteta izgradnja savremene bolnice.

“Očekujemo da glavni projekat bude gotov vrlo brzo kako bismo mogli da nastavimo dalju proceduru, a tu su i infrastrukturni projekti, nastavak započetih u prošloj godini. Dosta je problema ostalo i imamo tri miliona koja smo dobili od Vlade Republike Srpske, gdje su utrošena dva, a ostao još jedan milion. Građani to čekaju i s lijepim vremenom počeće radovi”, naveo je Javor.

On je rekao da se nastavlja rekonstrukcija sportskih igrališta gdje su prioritet dječija igrališta i košarkaški tereni.

“U planu je izgradnja savremenog vrtića, kako smo ranije najavili, i realizaciju tog projekta očekujemo na proljeće”, najavio je Javor.

Odbornici su usvojili izvještaj o radu Skupštine za prošlu godinu i plan rada za ovu.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović izjavio je da je Skupština u prethodnoj godini imala 18 radnih dana i 15 redovnih sjednica, te najavio da će se baviti mogućnošću da se za 30 odsto umanji odbornički dodatak u skladu sa etičkim kodeksom koji su potpisali svi odbornici.

“Ja ću se baviti tim. Ta mogućnost nikada do sada nije korištena”, dodao je on.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula rekao je da je izvještaj urađen korektno i detaljno.

“Ono što nam kao Klubu SNSD-a ide u prilog je to da je iz izvještaja vidljivo da je naš klub najredovniji na sjednicama, da je naš klub postavljao najviše pitanja i imao najviše diskusija odnosno najviše je učestvovao u radu Skupštine. Tako će se nastaviti i u budućnosti”, naveo je Velaula.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da se Skupština u proteklih godinu dana većinom bavila kadrovskim rješenjima, gdje je više od 55 odsto tačaka bilo razrješenje i imenovanje vršilaca dužnosti funkcionera, dok su manje razmatrana pitanja koja su od značaja za građane Prijedora.

Na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a povučen je sa dnevnog reda prijedlog odluke o visini naknada za rad odbornika i članova stalnih radnih tijela Skupštine.

Njome je bilo bilo predviđeno povećanje naknade na 712 KM. Odbornicima se trenutno isplaćuje naknada od 704 KM mjesečno, iako prema posljednjoj i važećoj odluci iznosi 579 KM.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da se odluka o odborničkoj naknadi po zakonu donosi u gradskoj skupštini za svaku kalendarsku godinu, da je to u Prijedoru posljednji put urađeno 2017. godine i da su se u međuvremenu usklađivanja sa ranijom odlukom i povećanja naknade vršila bez Skupštine.

Klub odbornika SDS-a zatražio je da se naknade ukinu, jer je i takva mogućnost predviđena zakonom, a da se odbornicima u dane sjednica isplaćuju dnevnice.

O ovoj temi raspravljaće se na martovskom zasjedanju.

Sa dnevnog reda povučena je i tačka koja se odnosi na imenovanje ulica i trgova o kojoj već godinama nema saglasnosti u Skupštini grada.

Autor: SRNA/ATV