”Da imovinom BiH možda ne smatraju i zgradu Vlade Republike Srpske i Administrativni centar Vlade u Istočnom Sarajevu? Da nisu možda oni napravili Administrativni centar grada Istočno Sarajevo i javna preduzeća širom Republiek Srpske?”

Ovako je predsjednik DNS-a Nenad Nešić prokomentarisao najavu Alije Tabakovića, delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske, da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Iz SDA tvrde da će se šume i poljoprivredno zemljište morati knjižiti na BiH, a da je ”Narodna skupština uzurpirala nadležnosti PS BiH kada je donijela Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”.

”Jasno je šta je njihova intencija – to je da Republiku Srpsku ostave bez prava na bilo kakvu imovinu. Kako su krenuli, krašće nam i veš sa štrikova i proglašavati ga tzv. ‘državnom imovinom BiH’, koristeći poluge političke moći koje imaju preko Ustavnog suda BiH. Republika Srpska zato ne smije popuštati, moramo se držati zaključaka Narodne skupštine i ne smije biti donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH sve dok se ne riješi pitanje odlaska stranih sudija i pokušaja otimačine imovine Republike Srpske. Valjda je jasno, čim osjete da popuštamo, oni bezobrazno oru i pokušavaju otimati dalje. Cilj im je da u potpunosti Republiku Srpsku ostave bez bilo kakve imovine – od šuma, poljoprivrednog zemljišta, riječnih dobara do izgrađenih objekata”, kategoričan je Nešić.

Prvi čovjek DNS-a ističe da je ”svima jasno, pa i strancima, da Ustavni sud BiH ne odlučuje u skladu sa Ustavom BiH, nego da donosi političke i često neustavne odluke, što je nedopustivo u pravno uređenoj državi”.

”Pravo je na strani Republike Srpske, kao i mišljenje Evropske komisije koja je jasno navela da je jedan od 14 prioriteta za kandidatski status da ispratimo strance iz Ustavnog suda. Političke odluke kvazi Ustavnog suda mogu okačiti mačku o rep”, poručio je Nešić.

Izvor: banjaluka.net