Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, čestitao je „Dan nezavisnosti“ samoproglašenog Kosova, iako ga BiH nije priznala. Da provokacija bude veća, Komšić je to uradio dva dana ranije, na Sretenje, kada se proslavlja Dan državnosti Srbije i dan Prvog srpskog ustanka protiv Turaka.

Ono što Albanci na Kosovu i Metohiji slave kao „Dan nezavisnosti“ tzv. Republike Kosovo desilo se na današnji dan, 17. februara 2008,kada je tamošnji parlament usvojio Deklaraciju o proglašenju nezavisnosti od Srbije.

Na sajtu Predsjedništva BiH nema zvanične čestitke Komšića, ali saznajemo da ju je on zvanično poslao kosovskoj predsjednici, Vjosi Osmani, te objavio na svom Fejsbuk profilu.

Na takav potez nikada se nije odlučio nijedan član Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, niti neko od bošnjačkih lidera u FBiH, a Komšić je otišao i korak dalje, čestitajući „i u ime građana Bosne i Hercegovine“.

Da li je u pitanju čista provokacija Srba i Srbije ili se u potezu Komšića može naslutiti nešto više, poput pokušaja da se vrati u političku žižu jer je u aktuelnim pregovorima o izbornoj reformi u BiH potpuno zaboravljen, iako je najgrlatiji zagovornik tzv. građanske BiH?

Privatizacija institucije

Diplomata Lučiano Kaluža kaže da je, obavljajući trenutnu poziciju predsjedavajućeg, član Predsjedništva Željko Komšić grubo prekršio Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, ali i sam Ustav, čestitajući dan državnosti teritoriji koju BiH nije priznala.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Dakle, radi se o svjesnom derogiranju nadležnosti zajedničkih institucija, pretvarajući ih u privatno vlasništvo. Ovakvim samovoljnim ponašanjem i potezima otvorila se mogućnost da drugi članovi Predsjedništva čestitaju npr. dan nezavisnosti Donjecka i Luganska. Vjerujem da bi u tom slučaju reagovale i članice PIK, kao i mnoge druge ambasade. S druge strane, ovakvi postupci samo potvrđuju tezu da se, pored potpuno urušenog Ministarstva inostranih poslova, s namjerom urušava i Predsjedništvo BiH. To ne čini niko iz Republike Srpske, već upravo suprotno, oni koji se zalažu za tzv. jačanje institucija na BiH nivou. Paradoks – kaže Kaluža za Srpskainfo.

Iz Komšićevog kabineta pokušali smo da saznamo zašto se odlučio na ovaj potez i zašto je naveo da čestita „u ime građana BiH“, ali smo dobili odgovor da – ne razumiju naša pitanja!

“On nikog ne predstavlja”

Istraživač Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, poručuje da Komšić nikoga ne predstavlja u Predsjedništvu BiH, da se lažno predstavlja, jer je formalno predstavnik Hrvata, a birali su ga Bošnjaci.

– A ovo je potez mimo svih institucija BiH, pa i Predsjedništva, čiji je on, spletom okolnosti, član. Ni s kim nije to usaglašavao. Nažalost, mi smo imali takvih postupaka i od strane Ministarstva spoljnih poslova BiH. Ovo je samo još jedan primjer njegovog potpunog unilateralnog djelovanja. Iako se poziva na Ustav, jasno je ko ima ovlaštenja da se obraća u ime koga. Konkretno mislim da je ovo neki pokušaj da iritira javno mnjenje u Srbiji i Republici Srpskoj baš u periodu kada je praznik državnosti Srbije. Predlažem svim političkim akterima da se ne osvrću pretjerano na takve postupke Komšića – kaže Sitarski za Srpskainfo.

Međutim, gotovo da nije bilo političara iz Srpske koji nije osudio potez Željka Komšića. Milorad Dodik je za Srnu rekao da je to čestitka lažnoj državi od lažnog člana Predsjedništva, uz laž da to čini u ime BiH. Nenad Nešić je poručio da je Komšić grobar BiH, Snježana Novaković Bursać je izjavila da je na ovaj način priznao da nije član Predsjedništva BiH, Dušanka Majkić smatra da, u strahu za svoju funkciju, Komšić pospješuje krizu u BiH, a Aleksandra Pandurević je naglasila da to nije bio šamar Srbiji, nego šamarčina BiH.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Kao primjer suprotnog ponašanja ona je citirala bošnjačkog diplomatu Raifa Dizdarevića iz 2011. godine: „Zbog odnosa unutar BiH ne možemo ni da razmišljamo o priznanju Kosova, a svako ko zastupa mišljenje da bi to trebalo uraditi što prije mislim da griješi, jer to za BiH nije prihvatljivo. BiH u tom slučaju treba da se ponaša u skladu sa onim kako to riješe Srbija i Kosovo.“

Pokušaj iz 2020.

Podsjećamo, posljednji pokušaj priznanja nezavisnosti Kosova propao je na sjednici Predsjedništva BiH 15. oktobra 2020, jer nije bilo konsenzusa. Međutim, tada se različito tumačilo šta to znači. Milorad Dodik je tvrdio da je Predsjedništvo zvanično odbilo priznanje Kosova i da je ta priča završena, jer se glasalo u drugom krugu.

Naime, na sjednici prije te glasalo se o inicijativi Željka Komšića o nezavisnosti Kosova, ali je Dodik bio protiv. Procedura nalaže da se, u tom slučaju, ista tačka obavezno nađe na idućoj sjednici i da se o njoj ponovo glasa. Tek kada je shvatio situaciju u kojoj se našao, Komšić je pokušao da povuče tu tačku, ali to više nije mogao. U drugom krugu Dodik je bio protiv, Šefik Džaferović uzdržan, a Komšić nije želio da glasa.

– To formalno-pravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala Kosovo. Odnosno odbila je priznanje Kosova. To je činjenica koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa – pojasnio je tada Dodik i zahvalio se Komšiću na ovom potezu.

Istovremeno, Džaferović i Komšić su tvrdili da se nije imalo o čemu glasati, jer je navodno odluka o priznanju Kosova povučena.

Izvor: Srpskainfo