Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nastavio je sa ispadima i namjernim provokacijama, ovaj put čestitajući Dan državnosti samoproglašenom Kosovu, što je samo još jedan u nizu Komšićevih skandala.

Još ranije, Komšić je u nekoliko navrata imao izjave koje u najmanju ruku ne priliče političaru, posebno na njegovoj funkciji.

Primjera radi još 2007. godine, Komšić je Vojislavu Koštunici, tadašnjem premijeru Srbije rekao da „drži prste podalje od BiH jer bi mogao dobiti i po njima i po nosu“.

Kasnije, u nekoliko navrata izazavao je skandale, u UN-u je optužio susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku da žele dio BiH, a poslije toga se u Predsjedništvu BiH sastao sa ratnim generalima Armije RBiH, a nakon toga saopšteno je da se „generali stavljaju na raspolaganje“.

Takođe, ostaće upamćeno i da je Komšić, napustio online sastanak sa Žozef Borelom, predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i to nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Borela upitao zašto Republika Srpska ne bi mogla biti nezavisna ako samoproglašeno Kosovo to može.

Ostaće upamćeno i Komšićevo i Šefika Džaferovića, njegovog kolege iz Predsjedništva BiH, odbijanje  da se sastanu sa Sergejom Lavrovim, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije ali i njegova najava da bi mogao otputovati u zvaničnu posjetu samoproglašenom Kosovu i pored činjenice da je BiH jedna od zemalja koja nije prizanala Kosovo.

„Posljednja provokacija Komšića najkraće bi se mogla objasniti kao čestitka lažnoj državi od lažnog člana Predsjedništva uz laž da to čini u ime BiH. Mali sitni prevarant i manipulant, politički šibicar na političku scenu ne može drugačije nego provokacijom. Komšić je i u utorak demonstrirao svoje domete kada je u pitanju zajednički život u BiH“, rekao je Dodik komentarišući Komšićevu provokaciju čestitanje Dana državnosti samoproglašenom Kosovu, istovremeno naglašavajući da Komšića nije briga za Kosovo, već je njegova namjera bila da isprovocira Srbe te da mu je to sva politika „otkako je kao lažni Hrvat pobačen na izborima“. 

Komšićevu čestitku komentarisao je i Mirko Šarović, lider SDS-a naglašavajući da je ta čestitka skandalozna i ne samo da predstavlja diplomatski skandal nego je i potpuno nedopustiva i suprotna stavovima Predsjedništva BiH, a samim tim i BiH.

„BiH nije prizanala Kosovo i to je jedina istina koja se odnosi na status Kosova i svaki potupak koji se kosi sa ovom najkrupnijom činjenicom predstavlja kršenje stavova Predsjedništva BiH. Potpuno je neprihvatljivo da jedan član Predsjedništva BiH radi protiv stavova svoje države čiji su ugled i dignitet ionako poljuljani“, rekao je Šarović.

Komšićevo postupanje, odnosno čestitku samoproglašenom Kosovu u kojoj je naveo da čestita Dan državnosti „u svoje lično ime i u ime građana BiH“ mnogi su ocijenili kao i nepoštovanje institucija BiH na koje se Komšić konstantno poziva.

„Apsurdno je da član Predsjedništva BiH upućuje takvu čestitiku budući da BiH nije priznala nezavisnost Kosova, kao ni što ta nezavisnog nije verifikovana u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović je naveo da je Komšić po ko zna koji put pokazao političku frustriranost jer je unizio i svoju poziciju, kao i BiH te da je to još jedan pokazatelj da je ovaj sastav Predsjedništva BiH definitivno najgori ikada u postojećem ustavnom okviru jer je očigledno da radi ko šta hoće.

„Ako na to dodamo samovoljne spoljnopolitičke skandale i poteze ministarke inostranih psolova, koju je vladajuća BiH koalicija SDA-SNSD-HDZ birala, dobijemo samo jedan rezultat potpuno političko, diplomatsko i institucionalno rasulo“, rekao je Borenović.

Autor:nezavisne novine/ faktormagazin.ba, foto: