Situacija kosovskih Srba je simbol izazova sa kojima se suočavaju određene hrišćanske zajednice u svijetu i frapantno je da se to događa i u Evropi, istakla je francuska evroposlanica Dominik Bild.

Ona je Evropskom parlamentu podnijela prijedlog rezolucije o teškom položaju Srba na KiM.

U ovom prijedlogu, između ostalog, protestuje što je Srbima na KiM bilo uskraćeno pravo da se izjasne na nedavnom referendumu.

Takođe, izražava zabrinutost zbog zahtjeva da se četiri srpska manastira sklone sa Liste ugrožene svjetske baštine Uneska.

Bild, koja je i članica delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, rekla je za “Novosti” da se situacija kosovskih Srba u posljednje vrijeme pogoršala.

U prijedlogu rezolucije ona naglašava da Srbi takođe doživljavaju i tenzije na vjerskoj osnovi.

– Tenzije su bile primjetne tokom službe u prištinskoj crkvi u junu 2021, ali one nisu nove. Situacija se ne popravlja, a ni zahtjev za uklanjanje manastira sa liste Uneska takođe ne idu u pravcu poboljšanja – poručila je Bild.

Istakla je da su inicijative u EP u korist kosovskih Srba rijetke, a na pitanje šta bi moglo da bude cjelokupno rješenje za situaciju na Kosmetu, Bild naglašava:

– Ostaje samo da se nadamo pravednom rješenju, koje će da uzme u obzir i težnje srpskog naroda. Podsjećam i da pet država članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova koja se, dakle, ne može smatrati završenom stvari.

Autor: sputniknews.com