Nadam da će odluka Rusije da prizna nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike pomoći da se uspostavi mir u tom regionu, rekao je režiser Emir Kusturica u intervjuu listu Izvestija.

Prema njegovim riječima, nemiješanje Rusije u događaje u Donbasu bi moglo da dovede do opasnih posljedica.

On je optužio Sjedinjene Američke Države da finansiraju političke prevrate, od kojih se jedan, po njegovom mišljenju desio u Ukrajini. Dodao je da vojna industrija i njen ogroman uticaj na ekonomiju i politiku SAD, prisiljavaju Vašington da rasplamsava jedan rat za drugim.

– Oni su nas bombardovali. Bez ratova oni nemaju industriju, nemaju progres. Rusija nije bombardovala Kijev, nikoga nije bombardovala. Rusija je ratovala dva puta sa Nijemcima. A Anglosaksonci su zarađivali na tim ratovima. Za Ameriku je rat kao voda za žednog čovjeka. Bez rata oni ne postoje – podvukao je režiser.

Podsjetimo, Emir Kusturica je prihvatio prijedlog da postane glavni režiser Centralnog pozorišta ruske armije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike. Istovremeno, Putin je sa liderima LNR i DNR potpisao i sporazume o saradnji.

Autor: sputniknews.com