Predsjednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

07.54 – Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je preuzela kontrolu nad gradom Sčastje i Stanicom Luganska.

07.40 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u specijalnom obraćanju rano jutros sve one koji bi eventualno mogli da se umiješaju u situaciju u Ukrajini.

– Sada nekoliko veoma važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori prijetnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili – upozorio je Putin.

07.31 – Vrhovna rada Ukrajine glasala je za usvajanje predsjedničkog ukaza o uvođenju ratnog stanja u cijeloj zemlji, navodi se u saopštenju parlamenta na Fejsbuku.

Za usvajanje ukaza glasalo je 300 poslanika.

07.28 – Vojna infrastruktura vazduhoplovnih baza Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Putin je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

07.00 – Ruske oružane snage ne nanose nikakve raketne, vazdušne niti artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane.

– Civilnom stanovništvu ništa ne prijeti – ističe se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da su mete napada vojna infrastruktura, objekti PVO, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske.

06.59 – Dejstva Rusije u Donbasu nisu usmjerena protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

06.58 – Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski sazvao je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu i objavio ratno stanje na cijeloj teritoriji zemlje. Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

06.57 – Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je uvođenje novih sankcija Rusiji.

06.45 – Borbe se vode u DNR duž cijele kontakt linije, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin, pozivajući ukrajinsku vojsku da položi oružje.

06.40 – Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da će se sastati sa liderima G7. SAD i saveznici će pogoditi Rusiju novim teškim sankcijama, a Amerika će nastaviti da pruža pomoć i podršku Ukrajini i njenom narodu.

5.38 – En-Bi-Si, pozivajući se na savjetnika ministra policije Ukrajine, javlja da su se ruski padobranci iskrcali u Odesu.

5.36 – Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da najoštrije osuđuje ruski napad na Ukrajinu koji predstvlja rizik za nebrojene žrtve, prenosi Rojters.

– Stojimo uz narod Ukrajine, u ovo teško vrijeme, NATO će učiniti sve da zaštiti i odbrani naše saveznike – rekao je Stoltenberg.

5.31 – Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski saziva hitnu sjednicu Saveza bezbjednosti zemlje.

5.25 – U Donjecku i Luganjsku odjekuju eksplozije i čuje se artiljerijska paljba, javlja dopisnik Sputnjika.

5.08 – Napadi krstarećim raketama

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je “u toku napad krstarećim i balističkim projektilima”.

5.02 – Ukrajinski mediji javljaju, ekslplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Harkovu, Odesi Berdjansku, kao i u području kijevskog aerodroma Borispolj.

4.50 – Bajden je upozorio Rusiju na “dalje posljedice” nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Donbasu

4.03 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

3.30 – Na zahtjev Ukrajine vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti.

3.23 – Letovi civilnih aviona u vazdušnom prostoru Ukrajine ograničeni su zbog mogućih prijetnji po avijaciju, navedeno je iz podataka sistema za upozorenje NOTAM.

2.20 – Blinken očekuje da Rusija krene u akciju prije zore.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je televizijskoj mreži En-Bi-Si da očekuje “početak ruskog napada prije isteka noći”, ali da “još uvijek vidi šansu” da se takav scenario izbjegne.

– Čini se da je sve spremno za ozbiljnu rusku akciju protiv Ukrajine – rekao je Blinken.

1.27 – Ukrajinske snage granatirale su Donjeck. Ispaljeno je 10 mina kalibra 120 milimetara zabranjenih Minskim sporazumima, saopštila je DNR.

01.09 – Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se noćas na hitnoj sednici zakazanoj na zahtjev Ukrajine, potvrđeno je u sjedištu svjetske organizacije.

Gotovo istovremeno, Pentagon je saopštio da su ruske snage, raspoređene na granici Ukrajine, spremne za pokret.

00.00 – Ukrajina proglasila vanredno stanje.

Autor: Agencije/RTRS