Srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je počeo “lov na vještice”, nakon što mu je češki filmski festival “Febiofest” oduzeo počasnu nagradu “Kristijan” zbog saradnje sa Teatrom ruske armije.

– Zapravo, pravovjerni i krivovjerni neće biti dijeljeni religijski nego ideološki. Јa se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako ima šta da se uzme – rekao je Kusturica za Sputnjik.

On je demantovao da je postavljen za direktora Teatra ruske armije, navodeći da takvo tumačenje vjerovatno ide iz srodnosti internacionalne riječi “režiser” i “direktor”.

– Nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nekadašnjeg Teatra sovjetske armije, nego sam posljednja tri mjeseca razgovarao o mogućnosti postavljanja na scenu mojih filmova u formi teatarskoj – pojasnio je Kusturica.

On je istakao da u Teatru ruske armije može da gostuje kao reditelj “kad ova burna vremena prođu”, što se lako može provjeriti kod Rusa u papirima i doći do istine.

Razlog za ovaj potez Čeha je što je srpski reditelj prihvatio saradnju sa Centralnim akademskim pozorištem ruske armije.

Kusturica je češku nagradu dobio 2017. godine za doprinos svjetskoj kinematografiji. Inicijator oduzimanja nagrade proslavljenom srpskom režiseru je počasni predsjednik i osnivač festivala režiser Fero Ferič.

Autor: SRNA/RTRS