Nakon što se predstavnici SDS-a i PDP-a nisu javili na poziv za sastanak i dogovor o daljem opozicionom djelovanju, DNS će sa preostalim partnerima u izborni proces krenuti samostalno.

On tvrdi da stranka ima dovoljno kapaciteta da zajedno sa SNS-om i još nekoliko manjih stranaka u Republici Srpskoj postigne dobar rezultat, i u okolnostima kada postoje nesuglasice i u opoziciji i vlasti, bude treći put koji će građani prepoznati i podržati.

Izjednačeni

U DNS-u tvrde da im nije drago što nije postignut dogovor sa Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem ali da oni ne žele da budu u savezu kojim komanduje Nebojša Vukanović i strane ambasade.

„SDS i PDP su već podijelili pozicije i ponašaju se kao da mi ne postojimo, što nismo mogli da prihvatimo, pa smo sada došli do toga da će Jovičić na megdan sa Jelenom Trivić, a do juče su bili u zajedničkom frontu“, kažu u DNS-u.

Faktormagazin nezvanično saznaje da je DNS pregovarao i sa Draškom Stanivukovićem, ali da on u ovom trenutku nije bio kadar da donese sličnu odluku.

„Istraživanja popularnosti, koja su trebala biti osnov za izbor kandidata, pokazala su da Stanivuković i Trivić uživaju podjednaku popularnost i da je kandidatura Jelene Trivić bila preuranjena te donesena u PDP-u bez prethodne konsultacije sa partnerima jahorinskog sastanka opozicije. Sve ide ka tome da SDS kandiduje Mirka Šarovića i da se priča završi na tome“, tvrde u DNS-u.

Trojac bez kormilara

U DNS-u su nezadovoljni i ponašanjem političkog sudije i kadije Nebojše Vukanovića, koji je uvijek problematizovao čvrste stavove DNS-a i njenog rukovodstva, a u međuvremenu pregovarao sa kadrovima te stranke oko angažmana u njegovu Stranku za pravdu i red.

Nakon ove odluke DNS-a ostaje da se vidi na koju stranu će kandidati SPS-a, s obzirom da i oni već dugo ne učestvuju u sastancima opozicionih lidera.

Predsjednik SPS-a Goran Selak očekuje da će ta stranka osvojiti sedam mandata za Narodnu skupštinu i da će upravo oni predstavljati tas na vagi buduće vlasti u Republici Srpskoj. Ipak, već viđeni trio Nešić-Selak-Stanivuković, za sada je ostao samo ideja koja se nije realizovala.

NEŠIĆ: VUKANOVIĆ MI NIŠTA NE ZNAČI

„Protiv gospodina Šarovića nemam ništa, mogu da kažem da njegovo političko iskustvo ima malo koji političar na političkom nebu u Republici Srpskoj. Ali, SDS se boji Vukanovića. Ne smiju da kažu šta misle, ne smiju da kažu ono što meni pričaju za njega – ne smiju njemu javno da kažu, nego čekaju da to neko drugi kaže, a to obično kažem ja. Zašto?! Pa meni taj Vukanović ne znači ništa. On je izabran na listi SDS-a i tu je bila još i Srpska radikalna stranka i Srpska radikalna stranka Republike Srpske. Vukanović najveću štetu pravi SDS i on je srpski Željko Komšić”, smatra Nenad Nešić.

Autor:faktormagzin.ba