“Najmanje 5 miliona maraka ekstraprofita će od livnice između sebe podijeliti Stanivuković sa sumnjivim italijanskim investitorom”, naslov je koji kruži Tviterom i koji je izazvao lavinu negativnih komentara, ali i strah od strane građana Banja Luke.

U objavi se dalje navodi:

-radnici će primati minimalac, uobičajen u metalskoj industriji

-prljava tehnologija, zabranjena u EU

-italijanska firma dobila od EU 12mil. EUR da odnese prljavu tehnologiju iz Italije

-zagađenje okoliša, trovanje stanovništva

-trajanje projekta 6 godina, nakon toga će radnici dobiti otkaz, a vjerojatno oboljeti od respiratornih bolesti i karcinoma kao i stanovništvo u krugu nekoliko km.

-nakon toga će Italijani halu prodati za višestruku cijenu od one koju su dogovorili sa Stanivukovićem.

-stvaranje ekstraprofita preko leđa građana Banja Luke i Republike Srpske

-ekstraprofit će se podijeliti između Italijana i Stanivukovića.

-nehotice priznao da je posao unaprijed dogovoren iako će formalno biti objavljena licitacija ali pod uvjetima koje je dogovorio Italijanima

-radi netransparentno iako se zaklinjao da će raditi transparentno i legalno

Dovodi u Banja Luku zastarjelu tehnologiju i ekološku bombu… sve suprotno obećanju da će sprovoditi politiku koja podrazumijeva visoke ekološke standarde

– laže da postoje još tri potencijalna ponuđača (pazi ovo “postoji potencijalni ponuđač”).

I pticama na grani je jasno da uvlačenje i pogodovanje sumnjivim italijanskim investitorima je projekat od Stanivukovićevog privatnog, a ne javnog interesa. Pametnom dovoljno. Stanivukoviću podnesi ostavku!

Ova vijest je izazvala lavinu negativnih komentara, ali i strah građana za njihovo zdravlje i zdravlje djece u Banjoj Luci. Dok gradonačelnik Banja Luke na sve načine pokušava opravdati saradnju sa sumnjivim italijanskim investitorom građani su jasno pokazali svoj stav o ovim mutnim posovima te su Staanivukoviću jasno poručili: “Ne damo ti zdravlje naše djece!”.

Izvor: banjaluckepriče