Teško bi se u današnjem svijetu kocke snašao i Đoletov vješti igrač, Boža zvani Pub. Kladionice, tombole, automat klubovi, lutrija, bingo, onlajn kazino… Neupućeni u svijet kocke iznenade se kada čuju šta se sve nudi, legalno, u bogatoj ponudi igara na sreću. I ne morate ni izaći iz kuće, automobila, kafića kako bi odigrali virtuelno klađenje, pod uslovom da ste ušli u svijet sporta, analiza ili „znate” tipsere. Malo bolji igrači imaju i svoje tajne kako da uvećaju iznos na računu, ali oni sa životnim iskustvom će uvijek reći – lake zarade nema. Jer od vaše zabave ili poroka nisu na dobitku samo oni koji organizuju igre na sreću, već i država, a brojke koje objavljujemo potvrđuju da nismo Engleska, ali ipak i mi razloga za klađenje imamo.

Kladionice na 820 lokacija

U Republici Srpskoj je na kraju prošle godine licencu za organizovanje kladioničkih igara posjedovalo 18 priređivača na čak 820 lokacija, potvrđeno je za Faktormagazin iz Republičke uprave za igre na sreću.

Sportsko klađenje, kažu poznavaoci, obuhvata više od 20 sportova, pojedinačnih i grupnih, i to ne samo onih klasičnih. Ponuda je „široka”, ali to nije i jedino klađenje.

U Srpskoj ima još mjesta i za ljubitelje džekpota. Registrovano je i 25 priređivača igara na sreću na automatima, sa 573 automat kluba u kojima se nalazi čak 6.803 automata za igre na sreću.

Elektronske igre na sreću organizuje 14 priređivača na 1.392 lokacije, u kojima se nalazi 2.589 terminala za elektronske igre na sreću.

Najviše u Banjaluci

Klasičnu tombolu u Republici Srpskoj organizuje šest priređivača u 12 poslovnih jedinica, dok internet igre u Republici Srpskoj realizuje devet priređivača.

Da li imate sreće, vještine ili vas tjera maler u pogađanju ili predviđanju rezultata, okušati se možete gotovo svuda u svijetu.

U Srpskoj pomenute igre na sreću najviše se priređuju, očekivano, u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Zvorniku i Doboju.

A da se „kockar krije i čuči u svakom od nas”, kako otpjeva svojevremeno Balašević, znaju osobe koje su dobile pravo organizovanja igara na sreću.

A njih je sve više.

U 2021. godini u Republici Srpskoj je zabilježen povećan broj izdatih odobrenja za priređivanje kod svih igara na sreću, rekli su za naš magazin u Republičkoj upravi za igre na sreću.

Mjesečno 5,6 miliona prihoda

Lani su u Srpskoj prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke iznosili 68.242.583 KM, što je u prosjeku 5,68 miliona KM mjesečno.

Ovaj prihod obuhvata naknade za priređivanje internet igara na sreću, igara na sreću na automatima, kladioničkih, elektronskih i lutrijskih igara na sreću, kao i zabavnih i nagradnih igara.

Za organizovanje igara na sreću priređivači plaćaju naknade koje su utvrđene zakonom i koje predstavljaju prihod budžeta Republike Srpske.

Raspodjela tih sredstava vrši se na osnovu uredbe Vlade, kojom se uređuju kriterijumi za utvrđivanje korisnika i način raspodjele prihoda.

Prioritet u finansiranju imaju projekti i programi koji se bave socijalnom zaštitom i humanitarnom djelatnošću, potrebama lica sa invaliditetom, problemima zapošljavanja boračkih kategorija, pronatalitetnom politikom, kulturom, vaninstitucionalnim obrazovanjem i vaspitanjem djece i omladine, doprinose razvoju sporta, borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti ili se bave razvojem civilnog društva.

Za finansiranje organizacija koje se bave pomenutim djelatnostima izdvaja se najmanje 20% od ostvarene dobiti Lutrije, precizirano je Zakonom o igrama na sreću.

Na terenu 11 inspektora

Strogo se kažnjava nelegalno organizovanje igara na sreću, ali i sve druge radnje koje nisu uređene zakonom.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću su u 2021. godini izdali ukupno 259 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću.

Od ukupnog broja prekršajnih naloga, 223 su izdata fizičkim licima i 36 pravnim subjektima.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po izdatim prekršajnim nalozima iznosi 880.700 KM.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću su u 2021. godini podnijeli sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnim okružnim tužilaštvima.

Republička uprava za igre na sreću je izvršila reorganizaciju Odsjeka za inspekcijske poslove, gdje od pet, ranije zaposlenih inspektora, danas poslove inspekcijskog nadzora obavlja ukupno 11 inspektora.

Oni svakodnevno sprovode inspekcijski nadzor širom Republike Srpske u cilju otkrivanja prekršaja iz oblasti igara na sreću, što nesumnjivo doprinosi smanjenju sive ekonomije, kao i stvaranju klime za povećanje discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću u Republici Srpskoj.

POVEĆANJE ZA 40 POSTO

Ukupan prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u Srpskoj je u 2021. godini iznosio 68.242.583 KM, dok je prihod po istom osnovu u 2020. bio 48.882.864 KM, što je povećanje od 40 odsto.

Za dobijanje i održavanje licence plaća se jednokratna naknada.

Za klasičnu tombolu naknada je 50.000 KM, za kladioničke igre na sreću 3.000 KM po uplatnom mjestu, za igre na sreću na automatima naknada je 10.000 KM po automat klubu, dok za internet igre na sreću iznosi 300.000 KM.

DA LI JE MOGUĆE DOBITI DŽEKPOT?

Za Miroslava njegovi prijatelji kažu „zna pravila” igre na sigurno.

Ali, zaboravite filmove, kazina i kofere pune novca.

To će vam reći, navodi on, i matematičari i statističari, koji ne mogu protiv sofisticiranog softvera.

Jedini trik je, ističe Miroslav, da imate sreće.

Ima i velikih dobitaka pa i onih koji mijenjaju život iz korijena srećnicima, koji su uspjeli da pobjede milionske kombinacije.

Ipak, oprezno, jer tanka je granica između brze i rizične zarade. gubitak je mnogo češći.

autor:faktormagzin.ba