Osnovni sud u Banjaluci odbio je molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora pravosnažno osuđenom hirurgu Marinku Lovri, potvrđeno je portalu Srpskainfo u ovoj pravosudnoj instituciji.

Ukoliko ovu odluku, nakon žalbe, potvrdi i Okružni sud u Banjaluci, Lovre će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od godinu dana.

– Rješenjem ovog suda odbijena je molba za odlaganje izvršenja kazne zatvora za osuđenog Marinka Lovre. Osuđeni, odnosno njegov punomoćnik Zajednička advokatska kancelarija Kremenović-Mikanović, advokati iz Banjaluke, podnijeli su žalbu na navedeno rješenje ovog suda, te shodno tome sud je dostavio cijeli spis Okružnom sudu u Banjaluci na odlučivanje o žalbi osuđenog – izjavio je Nikola Gatarić, portparol Osnovnog suda u Banjaluci.

Nesavjestan rad

U banjalučkom Okružnom sudu potvrdili su da su predmet primili 14. marta ove godine, te da će u narednim danima biti odlučeno po ovoj žalbi.

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije, S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga je obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodilo se u presudi.

Obrazloženo je i da Lovre zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način je prouzrokovao znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Nije slijedio protokol

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći pacijentkinji da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S, stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, odstranjeni organ nije poslan na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Nakon presude, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje, u UKC Republike Srpske.

Ne samo da su zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da traži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, pravdajući to da mora pomagati svojim kolegama u borbi protiv pandemije kovida 19.

Osuđen zbog primanja mita

Marinku Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, i to na novčanu kaznu.

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita. Za ovo krivično djelo Lovre je osuđen na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

Izvor: Srpskainfo