Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dio bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu, crnogorski predsjednik Milo Đukanović i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti vode kampanju protiv Srbije u pokušaju da iskoriste ukrajinsku krizu, ali da Beograd ne odgovara kako bi sačuvao mir i bezbjednost u regionu.

– To što je Željko Komšić govorio o Srbiji u Briselu ovih dana, niko mu nije odgovorio, ali ne zato što se plašimo. Ne odgovaramo ni Komšiću, ni Kurtiju, ćutimo, pustili smo ih da govore. A zašto? Pa da bismo sačuvali mir i bezbjednost, a ne zato što su oni mnogo jaki i mnogi hrabri – rekao je Vučić.

On je ocijenio da svi oni to rade danas tako zato što su sigurni da mogu Srbiji da naštete.

– Toliko smo se gluposti naslušali prethodnih dana o avionima iz Srbije, lažnih priča o bankarima, medijima. Toliko laži. Amerikanci su mnogo korektniji, a kada govore ovi iz manjih zemalja, uvijek prećutite da ne biste ulazili u sukob. Oćutali smo ljudima iz Sarajeva. Oćutao sam i na intervju Đukanovića kome su za sve krivi Vučić i Srpska pravoslavna crkva – rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je dodao da ne zna o čemu bi razgovarao sa Đukanovićem, jer je Đukanovićevo interesovanje kako da uništi SPC, a njegovo da se ekonomski napreduje, navodeći da bi mnogi u regionu voljeli Srbiju bez Vučića.

On je rekao da je stranim sagovornicima prenio da garantuje mir na zapadnom Balkanu, a da za sankcije Rusiji nije spreman da pruži garanciju.

– Ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gdje u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Čuvaćemo granice u skladu sa međunarodno-javno pravnim normama. Hoćemo napredak ekonomije i da Srbija ide naprijed, hoćemo što više investicija i imate moju riječ – poručio je Vučić.

On je naveo da lažne dojave o bombi u avionu “Er Srbije” za Moskvu šalju strane službe i to uvijek sa neke druge teritorije.

– Na kraju će sve tako uraditi i zabraniti nam i naftu i gas. De fakto se suočavamo sa sankcijama, a nemamo ih. Onda i ne treba da nam uvode sankcije. Srbija im nikad nije dovoljno mala i dovoljno slaba – rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija sada ima najjaču vojsku na prostoru bivše Јugoslavije, ali da garantuje da Srbija tu snagu neće koristiti agresivno protiv bilo koga u regionu i da to strani sagovornici znaju.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno, kako tvrdi jedan od opozicionih predsjedničkih kandidata Zdravko Ponoš, da je /Vučić/ obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji odmah poslije izbora u Srbiji, Vučić je rekao da svi koji ga poznaju dobro znaju da on nije tako nešto obećao.

Autor: SRNA/RTRS