U Pozorištu Prijedor održana je komemoracija brutalno ubijenom načelniku Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenku Bašiću.

d mučki ubijenog policijskog službenika opraštaju se porodica, rodbina, prijatelji, veliki broj policijskih služnenika i Prijedorčana. Komemoraciji prisustvuju i premijer Srpske Radovan Višković i direktor policije RS Siniša Kostrešević.

Okupljenima se obratio predsjednik Mjesnih boračkih organizacija MUP RS regije Prijedor Vojislav Kondić.

– Radenko Bašić je odrastao je u složnoj i vrijednoj porodici. Vojni rok odslužio je u JNA. Iz školskih klupa ušao je u rat. Borio se za odbranu SFR Jugoslavije. Prošao kroz paklene borbe u Slavoniji, borio i izborio, vratio se porodici, izbijanjem građanskog rata u BiH bio je raspoređen u rezervni sastav. Zadatak policajca bio je da sa pukom brani i stvara RS, nema dijela ratišta na kojem nije učestvovao. Poznavajući ga kao neposredi ratni starješina naš Radenko bio je borac za primjer. Dana 18. marta 1995. ranjen je u reonu opštine Krupa. Brzo se oporavio i pridružio jedinici. Po završetku rata posvetio se policijskom usavršavanju. Nije zaboravljao muke svojih saboraca. Dragi Radenko, nemam riječi da opišem šok, nevjericu i tugu povodom tvog stradanja. Pozdravi nam svu našu poginulu i umrlu braću – rekao je Kondić.

Od Bašića se oprostio i načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović.

– Taj dana sam izgubio svog druga, svog prijatelja, svog prvog operativca. MUP je tog dana izgubio previše. Svi znamo kako je bio častan i pošten čovjek, ali i porodičan, često smo pričali o porodici i djeci koja odrastaju – rekao je Vujanović.

Poručio je porodici da nisu sami i nikada neće biti sami.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor poručio je da ne ubistvo Bašića gubitak za lokalnu zajednicu, ali i čitavu RS.

– Svi smo na gubitku. Zalagao se da zaštiti svakog našeg sugrađanina – rekao je Javor.

Od Bašića se oprostio i premijer RS Radovan Višković.

– Tragičan odlazak Radenka Bašića je gubitak je koji se ne može nadoknaditi. Čitav život borio se protiv kriminala. Angažovani su svi kapaciteti kako bili pronađene ubice. Život i rad Bašića biće zapamćem po svemu dobrom što je radio, služio je kao primjer borcima protiv kriminala i nikada nije ustuknuo. Njegov odlazak je ogromni gubitak – poručio je Višković.

Od Bašića se na komemoraciji oprostio o pripadnik Policijske uprave Prijedor Goran Karan koji je u svom govoru podsjetio na profesionalnost i veliko srce ubijenog kolege.

Komemoracija je završena. Radenko Bašić biće sahranjen u 14 sati na Gradskom groblju.

Izvor: Srpskainfo