U Hašanima u opštini Krupa na Uni se obilježava ovaj datum

U rodnom mjestu Branka Ćopića – Hašanima u opštini Krupa na Uni u subotu, 26. marta, biće obilježeno 38 godina od smrti ovog velikog književnika.

Obilježavanje će početi u 11.00 časova kada će biti položeni vijenci kod književnikove biste ispred spomen-škole „Branko Ćopić“, potvrđeno je Srni u Opštinskoj upravi.

Nakon obraćanja zvanica biće održan poetski čas, o Ćopiću će govoriti književnici, a njegove stihove čitaće učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“.

Učesnici manifestacije posjetiće Ćopićevu rodnu kuću i mlin djeda Triše.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka „Bašta sljezove boje“ osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman „Ne tuguj, bronzana stražo“.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane „Prolom“, „Gluvi barut“, „Ne tuguj bronzana stražo“ i „Osma ofanziva“, zatim pripovijetke „Rosa na bajonetima“, „Surova škola“, „LJubav i smrt“, „Doživljaji Nikoletine Bursaća“, „Gorki med“, „Sveti magarac“, „LJudi s repom“ i zbirke pjesama „Ognjeno rađanje domovine“ i „Ratnikovo proljeće“.

Napisao je i romane za djecu „Orlovi rano lete“, „Slavno vojevanje“ i „Bitka u zlatnoj dolini“ /poznati kao „Pionirska trilogija“/, „Magareće godine“, „Priče partizanke“, „Vratolomne priče“, „Priče ispod zmajevih krila“ i „Doživljaje mačka Toše“, zbirke pjesama „Čarobna šuma“, „Armija odbrana tvoja“, „Partizanske tužne bajke“, „Večernje priče“, „Djeda Trišin mlin“ i „Nestašni dječaci“.

Izvor: aloonline.ba