Usvajanje dokumenta u evropskim institucijama, kojim se pominju konstitutivni narodi, važno je koliko za Hrvate u BiH, toliko i za poziciju Republike Srpske u eventualnim izmjenama Ustava i izbornoj reformi, istakao je član Odbora Narodne skupštine za evropske integracije Srđan Mazalica.

Zbog pojma konstitutivnosti negodovale su Holandija i još neke zemlje, iako su podržale dokument.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov kaže da je to flagrantno miješanje u unutrašnje stvari BiH i podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Tiho, ispod ovdašnjeg radara, javnosti prošla je vijest da su članice EU usaglasile dokument koji konstitutivnost naroda prepoznaje kao ključni element stabilnost BiH. To je nedvosmilena poruka, prije svega, bošnjačkim političarima u Sarajevu da je tzv. građanska država samo san i ništa više.

– Bitno je da se princip konstitutivnosti uvažava, da je prepoznat od EU i da nema nikoga u EU ko će moći kroz evropske institucije tražiti da se ukine kao nešto što je retrogradno. Važno je za stabilnost da se BiH bazira na istorijskom pravu bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda – rekao je Mazalica.

On je istakao da je ovim dokumentom stavljena tačka na svaki pokušaj dekonstrukcije Ustava BiH. Važan je za Hrvate kao najmalobrojniji narod, a ništa manje i za Republiku Srpsku.

– To je za Republiku Srpsku važno i pored toga što ima mehanizam da štiti svoj interes. Međutim, kada su u pitanju sve buduće reforme Ustava i Izbornog zakona, bitno je da se princip konstitutivnosti uvažava – naglasio je Mazalica.

Ipak, usvajanje dokumenta nije prošlo jednostavno – Holandija ga je podržala, ali žali što se uz BiH veže pojam konstitutivnosti.

Ruski ambasador u BiH kaže da je to licemjerstvo Zapada.

– Vlada Nizozemske kaže da žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu konstitutnivnih naroda. Nije li to miješanje u unutrašnje stvari BiH, koja ima koncept konstituivtunih naroda u Ustavu – pita Kalabuhov.

Bez sumnje, dokument Strateški kompas EU donosi prekretnicu u odnosima Brisela i BiH – konačno je prepoznata ključna činjenica da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Više čudi naše čuđenje činjenici da EU priznaje zapisano u Dejtonskom sporazumu, koji su zemlje Unije odavno priznale.

– Tek se počinje razumjevati da će se, ukoliko se nastavi urušavanje koncepta konstitutvnih naroda, BiH raspasti BiH. Nadam se da će ovo biti početak izgradnje unutarašnjih odnosa tri naroda koji moraju razumjeti da mogu da žive jedino s međusobnim uvažavanjem. Koliko god to apsurdno zvučalo, ovo je najznačajni potez za očuvanje BiH nasuprot onima koji je čuvaju na način da žele uništiti njene temeljne postavke – rekao je politički analitčar Zoran Krešić.

Pokušaji promjene ustavnog uređenja na bazi potiranja konstitutivnosti i jačanja tzv građanskog modela najčešće se pokušavani kroz pregovore o izbornoj reformi i djelimičnoj izmjeni Ustava. Osnova za to je obaveza BiH da sprovede presude Eropskog suda za ljudska prava. Srpski i hrvatski političari uspješno su se tome oduprli. Iako je bilo najavljeno da će o tim presudama danas razgovarati predsjednik Evropskog suda sa domaćinama, iz Ustavnog suda BiH ni riječi o tome.

Autor: RTRS