Kaparisana likvidacija spremana je mjesecima, a Bašić je sumnjao da ga prate

Aleksandar Miljatović, osumnjičeni za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije Radenka Bašića, tokom saslušanja u policiji, priznao je zločin i pred advokatom ispričao da je brutalnu likvidaciju pripremao više od tri mjeseca, ekskluzivno otkriva UNA.

U veoma opširnom i detaljnom iskazu Miljatović je, nakon što je pao na poligrafu, ispričao da je pomoću saučesnika, inače svog kuma, koji je takođe uhapšen, pratio Bašića. Skupljao je podatke o njegovim navikama, kretnjama, kako bi što bolje isplanirao i pripremio zločin.

Bašić sumnjao da ga prate

Zbog toga je, kako je naveo, često iz Laktaša dolazio u Prijedor, pritom mijenjajući vozila kako bi ostao neprimjećen.

“Bašić je u jednom trenutku primjetio da ga neko prati. Sumnjao je da mu je neko “za petama” i zbog toga je promijenio određene navike i mjesec dana napravio “pauzu”. Otkriven je i video snimak na kojem se vidi osoba, iste konstitucije kao i izvršilac, koja Bašića prati prije ubistva”, tvrdi dobro upućeni izvor UNE.

Ubistvo dogovoreno za 50.000 evra

Prema Miljatovićevom iskazu, njegov motiv za ubistvo načelnika prijedorske krim policije bilo je koristoljublje jer, kako je naveo, za to nedjelo je dogovorio da mu se isplati iznos od 50.000 evra. Isplata je dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po “obavljenom poslu”.

Likvidaciju je, kako Miljatović tvrdi u iskazu, naručio Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora, koga je Sud BiH pritvorio 26. marta, na prijedlog Tužilaštva BiH. S njim ga je, kako je naveo, povezao saučesnik.

Dosadašnja istraga ukazuje da je Bašić, radeći časno i pošteno svoj posao, postao prepreka Railiću da se bavi trgovinom narkotika i drugim kriminalnim djelima. Da ga Railić doživi kao “prijetnju” značajno su, kako se sumnja, doprinjeli i pojedinci iz pravosudnih i policijskih struktura što će takođe biti predmet dalje istrage.

Pucanj kroz vreću

Uviđajem je utvrđeno da je Bašić, s leđa pogođen iz blizine, hicem u potiljak. Miljatović u iskazu tvrdi da je pucao iz pištolja, kalibra 7,65 milimetara.

Kao što je UNA ranije objavila na licu mjesta nije pronađena čaura, a Miljatović u iskazu navodi da je pucao kroz platnenu vreću. Čaura je ostala u vreći, koju je odnio sa sobom, što najbolje govori o kakvim je sitnicima razmišljao kako bi prikrio zločin.

Na tome se nije zaustavio. Nakon hladnokrvne egzekucije pješke je pobjegao prema zgradama u naselju Pećani, gdje je navodno parkirao automobil. Istražiocima je tvrdio da se sam odvezao grada, a onda je presjeo u drugi automobil u kojem ga je čekao kum koji ga je odvezao u Banjaluku.

Pištolj bacio u Vrbas, odjeću zapalio

Miljatović je u iskazu naveo da je pištolj, kojim je izvršio zločin, bacio u rijeku Vrbas. Istražioce je, kako saznajemo, odveo na tu lokaciju i za oružjem tragaju ronioci MUP-a RS.

Otkrio je i da je zapalio odjeću, koju je nosio na sebi u vrijeme ubistva. Kako saznaje UNA i to zgarište je pronađeno, kao i određeni tragovi.

“Svi detalji o kojima je govorio u iskazu, podudaraju se sa brojnim dokazima koji su do sada otkriveni. Među njima su i brojni snimci s nadzornih kamera, koji potvrđuju kretnje kako prije, tako i poslije ubistva”, tvrdi izvor blizak istrazi.

Na istrazi radilo 200 policajaca

Na rasvijetljavanju ubistva Radenka Bašića policija je danonoćno radila. U istragu je bilo uključeno oko 200 policijskih službenika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, PU Prijedor, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije.

Privođeno je na desetine osoba, i provjeravala su se sva saznanja i informacije do kojih se dolazilo na terenu, a posebno u kriminalnom miljeu. To je dovelo do hapšenja Railića, a kasnije i do otkrivanja Aleksandra Miljatovića i njegovog kuma. Kako saznajemo upravo će protiv njih trojice biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teškog ubistva.

Podsjetimo, Aleksandar Miljatović 2008. godine je osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Saše Ilića zvanog Španac u Banjaluci. Zajedno s njim na 15 godina osuđena je njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel. Oboje su u vrijeme ubistva imali po 19 godina, zbog čega su u medijima nazvani “banjalučki Boni i Klajd”.

Miljatović je osuđen nakon što je u potpunosti priznao da je 30. avgusta 2007. na parkingu kod UKC Republike Srpske hicima iz automatske puške ubio Ilića. Tegelova je tada dogovorila “sastanak” sa Ilićem, a Miljatović je čekao u zasjedi. Kada je žrtva automobilom “BMW” došla na sastanak Tegelova ga je pozvala da izađe i iz auta i Miljatović ga je pogodio sa dva hica. Zanimljivo je da je Miljatović tada prišao Iliću i iz blizine ga “ovjerio” hicem u potiljak.

Tijelo su ubacili u gepek Ilićevog “BMW-a” i odvezli se do kanjona Vrbasa u mjestu Dabrac kod Mrkonjić Grada. Sa litice tijelo su bacili u rijeku. Kao motiv zločina navodilo se koristoljublje, odnosno da su “Boni i Klajd” željeli da se dokopaju Ilićevog skupocjenog “BMW 750”, čijom bi prodajom sebi navodno kupili stan.

Izvor: UNA