Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Mostaru da je neprihvatljiva spora integracija zapadnog Balkana u EU i da Brisel čini stratešku grešku kada dovoljno ne ubrzava taj integracioni proces.

Sijarto, koji je danas proglasio otvorenim mostarski Sajam privrede, rekao je da je velika čast što Mađarska ima priliku biti zemlja partner ove manifestacije.

– Mi građani centralne Evrope razumijemo i doživljavamo značaj evropske integracije zapadnog Balkana. Žao nam je što određene članice EU i Brisel ne dijele uvijek to razumijevanje – rekao je Sijarto i dodao da je stav Mađarske da nije neprihvatljiva spora integracija zapadnog Balkana.

Sajam u Mostaru (Foto: RTRS)

Sajam u Mostaru (Foto: RTRS)

On je istakao da je takvo ponašanje Brisela izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti.

– Stoga je došlo vrijeme da poručimo Briselu da “valja sjahati iz visokog sedla” i da nije više vrijeme za bahate izjave. Ne treba govoriti toliko liderima zapadnog Balkana, već treba voditi konsultacije s njima. Treba uložiti napor, doći ovamo i razumjeti situaciju. Onda će vjerovatno i shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke riješiti pitanje lidera koji djeluju na ovom području – poručio je Sijarto.

On je napomenuo da je vladajuća stranka Fides u Mađarskoj u nedjelju, 3. aprila, četvrti put pobijedila na parlamentarnim izborima, i sa obezbijeđenom dvotrećinskom većinom će još odlučnije jačati odnose Mađarske i zapadnog Balkana.

– Radi se o spoljnoj politici koja se zasniva na ostvarenju nacionalnih interesa i na osnovu uzajamnog poštovanja pristupamo svim našim partnerima. Naš cilj je ubrzavanje evropskih integracija na ovom području. Srbiju neodložno treba primiti u EU, a BiH mora dobiti status kandidata – naglasio je Sijarto.

On je ukazao da je prošle godine spoljnotrgovinska razmjena Mađarske sa zemljama zapadnog Balkana iznosila rekordnih 5,5 milijardi evra iz čega su profitirale obje strane.

Sijarto je rekao da su na sajmu u Mostaru prisutna 24 mađarska preduzeća, koja podržava Vlada Mađarske kako bi dodatno pojačali privrednu saradnju i jačali međusobne odnose sa zemljama zapadnog Balkana.

U Mostaru je danas otvoren Međunarodni sajam privrede koji je okupio 750-800 izlagača iz zemlja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca

Autor: RTRS