NE postoji strateški ni operativno taktički dokument agresivne NATO alijanse u kojem Rusija nije definisana kao „vojni i „geopolitički neprijatelj“, kojeg je ova organizacija pritiskala, okruživala u precizno definisanom neprijateljskom dvorištu.

Ovo govori stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, komentarišući ulogu Zapada u ukrajinskoj krizi.

–  Rusija je morala zaštititi ugrožene, svakodnevno napadane stanovnike Donjecka i Luganska te stratešku poziciju poluostrva Krim koje je slobodnom voljom i na referendumu zahtijevalo povratak u okrilje, teritorijalnog integriteta Rusije i, na kraju, izvršiti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Sjedinjene Američke Države su zbog toga reagovale ogorčeno, bijesno i nervozno ali ipak znaju odlično šta se to sada dešava u Ukrajini i zašto – dodaje Galijašević.

Galijašević ističe da Rusija neće decenijama trpijeti američke bombe i njihovu vojnu silu.

– Amerikanci dođu, unište, razore, nekada ostanu dvadeset i više godina pa se vrate svojoj kući, da razmisle i odluče ko će biti sljedeća meta njihove razbojničke politike. Ukloniti, već najavljenu NATO prjetnju iz Ukrajine, sa svoga praga, počistiti centre za razvoj oružija za masovno uništenje, bio-hemijske labaratorije pod kontrolom Pentagona i onemogućiti razvoj nuklearnih potencijala, za Rusiju je predstavljalo pitanje opstanka države u njenim granicama i postojećem formatu. Na Zapadu bi morali, osjetiti, ponekad ozbiljnu zebnju pred mogućnosti da neka moćna sila, odluči da se ponaša onako kako se oni prema drugim, decenijama ponašaju – kazuje Galijašević.

NATO alijansa je 1995. godine izvršila agresiju nad Republikom Srpskom, podsjeća Galijašević.

– Bombardovanjem Republike Srpske, te bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije označili su eru planetarne globalizacije stare doktrine, formulisane za ostvarivanje dominacije u Latinskoj Americi – objašnjava Galijašević.

On dodaje da je bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije, ali i drugih zemlja, Zapad nastojao da uspostavi geopolitičku strategiju.

Foto: Printskrin/Jutjub/RTRS

– Bombardovali su Avganistan, pa ponovo Irak, Tunis, Egipat, Libiju i Siriju sa nekoliko miliona mrtvihi i ponovo izvršili agresiju sa istim vojnicima radikalnog Islama iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i zemalja Bliskog istoka u eufemistički nazvanoj drami, „Arapsko proljeće“. Nastupilo je Muslimansko bratstvo u istom frontu sa Al Kaidom, Islamskom Državom, Al Nusrom, Hajat Tahrir ul Sham u istom stroju sa američkim specijalcima. Kroz te vrlo proračunate akcije kristalisala se cjelokupna geopolitička strategija, politika i američki mentalitet – zaključio je Galijašević.

Izvor: vecernjenovosti.ba