Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković početkom 2021. godine rekao je da je strateško opredjeljenje Grada potpuna modernizacija javnog prevoza, te da će u skladu sa tom namjerom do kraja 2021. godine biti postavljeno 40 modernih autobuskih stajališta u užem dijelu Grada, što se nije desilo.

Prema tadašnjim, Stanivukovićevim riječima, za to je planiran i javni poziv, a autobuska stajališta iz centra grada su prema planu trebala biti raspoređena i na seoske krajeve gdje ih sada uopšte nema.

“Naša želja je da udvostručimo broj korisnika javnog prevoza. To je moguće ako napravite javni prevoz da je moderan i pristupačan i zato mi je drago da imamo partnere u UNDP-u, nadležnom ministarstvu i prevoznicima. Drago mi je i da Elektrotehnički fakultet ima cilj da do kraja 2021. godine svi prevoznici u gradskom dijelu, a naredne godine, i na seoskom području, budu uključeni u ovu mobilnu aplikaciju – naveo je tada Stanivuković.

“BL Bus Trucker” aplikacija koja omogućava jednostavno praćenje autobusa u javnom gradskom saobraćaju. Aplikacija je završena, ali Stanivukovićev plan nije ni započeo jer se još čeka na 40 obećanih stajališta.

Stanivukovićevo obećanje ostalo je mrtvo slovo na papiru, a umjesto olakšice korisnicima javnog prevoza i samim prevoznicima na posljetku je samo došlo do sukoba i prijetnji.

Podsjetimo, cijene autobuskih karata u Banjaluci su već poskupile. Pojedinačna karta prigradskog prevoza u prvoj zoni je 2,2 KM, a druga 3,5KM. Gradonačelnik nema rješenje za poskupljenje, a izbjegava i razgovor sa prevoznicima. Ima preča posla dok cijene idu gore. Najava obustave javnog prevoza Stanivukovića uopšte ne sikira.

Umjesto da radi na modernizaciji linijskog prevoza putnika u Banjoj Luci, Stanivuković radi na ideji da formira svoje gradsko preduzeće, a to podrazumijeva angažovanje velikog broja ljudi i još mnogo veće troškove.

„Tražimo alternative, ovo je svakako jedna od njih. Vidjećemo kakva iskustva imaju drugi gradovi. Građani već godinama nisu zadovoljni javnim prevozom, žale se da linije nisu redovne, da kasne, da autobusi nisu klimatizovani i slično. Tome moramo stati u kraj“, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik već duži period govori o problemima gradskog prevoza, ali po tom pitanju ništa ne radi, iako već godinu i po dana “obavlja” funkciju gradonačelnika. Kada i da li će građani Banje Luke i mještani okolnih sela ugledati nova autobuska stajališta i gradske linije, ostaje da vidimo.

Izvor: banjaluckeprice.net