Globalna dešavanja treba posmatrati isključivo na način kako se ona mogu reflektovati na Bosnu i Hercegovinu, ali ne navijački, jer Srbi, Bošnjaci i Hrvati zauzimaju svoje nezavisne stavove na različita dešavanja, izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Govoreći za K3 televiziju, Stevandić je rekao da su Republika Srpska i Bosna i Hercegovina male i praktično nebitne zemlje u globalnim dešavanjima i da one ne mogu da doprinesu ni na koji način u tim dešavanjima.

Samim tim, dodaje Stevandić, moraju se neutralno postaviti prema njima i ne uvoditi Bosnu i Hercegovinu u to, kao što rade mnogi bošnjački političari.

Govoreći o dešavanjima unutar BiH, Stevandić smatra da se kapitalni projekti u Republici Srpskoj samo privremeno mogu zaustaviti od strane političara iz Federacije, te da osim same pakosti, ne postoji ni jedan razuman razlog blokiranja projekata kao što su aerodrom u Trebinju ili HE Buk-Bijela.

– Mržnja koja se gaji prema Republici Srpskoj, jača je od benefita koje bi oni dobili od tih projekata. Republika Srpska će nastaviti ulagati u poljoprivredu i energiju, što će biti glavna odrednica politike Ujedinjene Srpske u budućnosti – izjavio je Stevandić.

Stevandić smatra da se političari Republike Srpske moraju pametno i mudro postaviti prema budućnosti BiH, jer su prijetnje iz Federacije konstantne, i zbog toga treba prevazići političke podjele vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Stevandić je izjavio da će međunarodna zajednica predložiti tehničke izmjene izbornog zakona koje će omogućiti preglasavanja što će dovesti do novih problema u BiH, te da Srpska ne smije slijepo provoditi direktive i da se mora jasno izraziti prema tim odlukama. Može pregovarati, kaže Stevandić, samo o zajedničkim stvarima u BiH, ali ne i onome što je u vlasništvu ili u domenu samih entiteta.

– Međunarodna zajednica će pokušati “dresirati” Republiku Srpsku, pritiskajući je da poništi neke donešene odluke i političari moraju da se postave jedinstveno kako bi odbranili ono što im pripada – zaključuje Stevandić.

Izvor: Srpskainfo