Ishod jučerašnjeg glasanja u NSRS u kojem srpski član Predsjedništva nije dobio potrebnu podršku poslanika, nije nepovoljan samo za vladajući blok, već i za cijelu Srpsku jer je opozicija napravila prvi mali korak za prenos nadležnosti sa Srpske na BiH, rekao je potrpedsjednik Narodne skupštine Denis Šulić.

Šulić je gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a istakao da će nakon ovakvog glasanja na snagu stupiti pet odluka za koje su glasali bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, a za koje je Srpska ima nadležnosti koje su joj zagarantovane Dejtonskim sporazumom.

On je naglasio da BiH nema jedinstven obrazovni sistem, a da se ovakvim odlukama to želi napraviti.

– Bojim se da ćemo doći u situaciju da će srpska djeca u školama učiti da je Gavrilo Princip bio terorista a ne heroj – rekao je Šulić.

Potpredsjednik NSRS je istakao da srpski đaci u FBiH ne uče ćirilicu jer se trenutno u obrazovnom sistemu FBiH vrlo malo ili nikako ne uči ćirilično pismo.

– Ovakvim odlukama opozicija je pokazala da nije bila protiv Dodika, već protiv srpskih nacionalnih interesa zarad sitnih benefita – zaključio je Šulić.

Autor: RTRS