Zagreb, 13. marta 2022 - Nakon opsezne operacije, danas je izvucen vojni dron sovjetske proizvodnje iz dubokog kratera, u kojem je ostao nakon sto se u cetvrtak uvece srusila na livadu kod Studentskog doma "Stjepan Radic" u Zagrebu. FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/bs

Okružno tužilaštvo u Zagrebu predstavilo je rezultate dosadašnjih istraživanja o uzroku pada bespilotne letjelice 10. marta u Zagrebu.

Mario Počinok, glavni istražitelj vojne avijacije, govorio je o uzrocima nesreće.

“Ovaj događaj pripada događaju pada aviona. Letjelica je bila strogo čuvana tajna u Sovjetskom savezu. Letjelica je napravljena za izviđanje, ima visoke performanse, brzine se kreću od 900 do 1.000 na sat, leti i transsonično. Visina na kojoj može da snima snimke je do 6.000 metara. Broj promjena pravca je 3. Vrijeme pokretanja pripreme je 15 minuta. Lansira se pomoću specijalnog vozila”, rekao je on.

“Riječ je o potpuno automatizovanoj mašini koja obavlja funkciju izviđanja i snimanja”, dodaje on.

“Zaključak je da nisu pronađeni tragovi iskliznuća iz padobrana. Prilikom pada stajni trap je bio relativno aktiviran, jedna sonda je izletjela, druga je ostala u ležištu”, rekao je on, objašnjavajući bijelo svetlo koje se vidi na snimku.

On kaže da je letjelica bila u veoma dobrom stanju, motor nije radio kada je udario, pronađena je kutija, znatno oštećena, ali je medij na kome je snimljen potpuno uništen i nije bilo šanse za oporavak.

“Padom letjelice nastao je krater. Iz kratera su izvađeni fragmenti letjelice. Na mjestu nije uočeno pocrnjenje, ostaci letjelice. Oštećenja manjeg intenziteta na automobilima”, rekla je Ivana Bačić.

Ona napominje da nije identifikovan nikakav eksploziv i da je potvrđen miris amonijaka, napominje.

“Prilikom pada aviona došlo je do eksplozije nakon udarca, na šta nesporno ukazuje kratkotrajno razbacivanje kamenja, ispuštanje tijela bombe, tragovi kidanja..”, rekla je ona.

Tragovi TNT-a nisu otkriveni, rekla je ona.

“Prilikom pada došlo je do eksplozije, usljed aktiviranja avio bombe upaljačem i materijom. Riječ je o visokoenergetskoj mješavini organskog porijekla, koja se u eksploziji potpuno razložila. Sve to je onemogućilo njenu identifikaciju”, rekla je.

Vršena su hemijsko-fizikalna vještačenja, balistička vještačenja i mišljenje vojne struke. Iz Tužilaštva podsjećaju da su već objavili da su balistička vještačenja ukazala da se u letjelici nalazila bomba, prenosi “Index.hr”.

Županijski državni tužilac Jurica Ilić rekao je da je događaj kvalifikovan kao teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti.

Izvor: Index.hr