Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini komentarisalu su izjave Kristijana Šmita visokog predstavnika u BiH.

Uglavnom izbjegavamo da komentarišemo izjave običnih građana, ali ponekad je teško ignorisati izjave državljanina Njemačke Kristijana Šmita. Evo šta on kaže. “Imenovan sam na isti način kao što i moji prethodnici”. Da li je gospodin Šmit ozbiljan? Svi njegovi prethodnici, uključujući i takozvani presedan Kristijan Švarc – Šilinga, su dobili odobrenje Savjeta bezbjednosti UN – naveli su iz Ambasade.

Dalje dodaju da su svi prethodnici Šmita imenovani za visokog predstavnika konsenzusom članova Upravnog odbora.

– Osim Kristijana Šmita. Istovremeno smatrati da je pristup Rusije neopravdan znači, po našem mišljenju, biti pod opojnim uticajem atmosfere u Bosni i Hercegovini. Obratili smo pažnju na fudbalsku terminologiju u vokabularu Kristijana Šmita, Ali uostalom, svi razumiju da za suđenje u premijer ligi, što po nivou složenosti Bosne i Hercegovine, treba imati FIFA certifikat. Što na političkom jeziku znači – imati saglasnost Savjeta bezbjednosti UN. Bez toga možete zviždati i pokazivati kartone samo u 10. Bundesligi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I još jedna stvar. Za osobu koja sebe zamišlja kao visokog predstavnika, radi poštovanja prema građanima Bosne i Hercegovine, bolje je, sjedeći u kafiću u Berlinu, zamišljati da je Sarajevu. A ne obrnuto – naveli su iz Ambasade Rusije u BiH, prenosi Avaz.

Izvor: Srpskainfo