Beograd, 19. aprila 2022 - Tribina na temu "Rat u Ukrajini - sta znaci srpska neutralnost". U okviru tribine obratio se i srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik (na fotografiji). Na tribini su govorili: Darko Tanaskovic, Nenad Kecmanovic, Predrag Ceranic, Aleksandar Pavic, Zeljko Budimir, Slobodan Reljic, Milomir Stepic, Goran Petronijevic, Dragomir Andjelkovic, Djuro Bilbija, Milos Kovic, a u ime organizatora i Predstavnistva Republike Srpske u Srbiji pozdravnu rec imali su Mladjen Cicovic, sef Predstavnistva. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik učestvovao na tribini “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost”, koja je danas počela u Beogradu.

Dodik je ponovio da neće pristati na sankcije Rusiji.

“Razgovarao sam sa Gabrijelom Eskobarom, koji mi je rekao ti ‘moraš da prihvatiš ovo’, ja mu kažem, ali ne mogu to nije po Ustavu. On kaže ‘ti moraš da pratiš naše politike'”, rekao je Dodik i nastavio:

“Kad nisam pristao, rekli su ‘E sad imamo problem’. Tako se ponašaju i Nijemci i Britanci koji pokušavaju da se vrate na velika vrata. Fali nam smirenosti. Moramo se skloniti od velikog vjetra, oluje koja ide, u neku zavjetrinu, ali oni ne dozvoljavaju. Sutra u Sarajevo stižu neki kongresmeni. Šta očekivati od ljudi za koje piše da su vidljivi antirusi, a tamo mala Republika Srpska koja neće da uvede sankcije Rusiji, šta mi da uvedemo? Bosna je zemlja apsurda”.

Podsjetio je da se nekoliko puta susreo sa Vladimirom Putinom i da nikada od njega nije dobijao zahtjeve.

“Nikad nisam imao zahtjev od Rusije, ništa. Ja ne mogu i neću bez obzira na to što neki kažu nemoj javno o tome govoriti, da se odreknem te saradnje s Rusima,”rekao je Dodik.

“Putin je veliki predsjednik velike nacije, velike države. Sjećam se kakva je Rusija bila prije Putina, siromašna, a kakva je danas. Šta god zapadnjaci mislili da treba da učine, neka učine, mi, ova vlast , nećemo uvesti sankcije Rusiji,” ističe Dodik.

Rekao je da je Republika Srpska osjeća posljedice globalne krize, ali da nije ugrožena.

“Republika Srpska je stabilna finansijski, izmiruje obaveze, ima posljedice globalnih ekonomskih kretanja, ali nije ugrožena. Jednu sam stvar naučio, da je jedini problem Republike Srpske što je samoodrživa, da nije samoodrživa ne bi bila problem,” poručio je Dodik.

Izvor: Agencije/ATV