Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, o kojem bi po hitnom postupku sutra trebalo da raspravlja Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, obezbjeđuje sprovođenje izbora na legalan i legitiman način, ali bi nedolazak bošnjačkih delegata predstavljao opstrukciju, ocijenio je delegat Bariša Čolak.

Čolak je naveo da nema informacije da su delegati iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda tražili otkazivanje sjednice, te da nema razloga da ne bude kvoruma.

– S obzirom na to da je hitna sjednica, kolege iz kluba Bošnjaka bi trebalo da dođu i iznesu svoj stav. Da bi zakon stupio na snagu, on mora proći oba doma parlamenta BiH. Prema tome, ne vidim razloga za nedolazak na sjednicu. Јedini razlog bi bio opstrukcija. Ne vjerujem da će bošnjačke kolege napraviti tako nešto – rekao je Čolak za N1.

Komentarišući današnju potvrdu Suda BiH da su članovi Centralne izborne komisije BiH izabrani u skladu sa zakonom, što HDZ osporava, Čolak je naveo da je simptomatično što je to objavljeno baš pred sjednicu Doma naroda na čijem dnevnom redu je izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On smatra da ovo pitanje još nije riješeno jer se radi o prvostepenoj odluci, te da će HDZ prihvatiti drugostepenu odluku Suda BiH, bez obzira kakva bude, najavljujući mogućnost i obraćanja Ustavnom sudu BiH.

Čolak je naglasio da je “očigledno da su u ovom slučaju vršeni i određeni pritisci na Sud BiH”, podsjetivši da je ambasador OEBS-a u BiH Kejtlin Kavalek još prije dva mjeseca tvrdila da je sve riješeno na Sudu BiH.

Ukoliko Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH na sutrašnjoj sjednici ne dobije podršku, Čolak je rekao će Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ donijeti odluku kako i u kojem pravcu ići dalje.

Iz SDA danas je saopšteno da nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZ, te je zatraženo od predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića da otkaže hitnu sjednicu, koju je, kako su naveli, sam zakazao

Autor: SRNA/RTRS