Presuda nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu od osam godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića je izrugivanje žrtvama, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

On je podsjetio da se u zapadnim zemljama, prije svega SAD, za slična krivična djela izriču višestruke doživotne robije.

– Mahmuljin je osuđen za djela koja su počinila ona lica koja su poslije napala američku vojnu bazu u Dahranu, gdje je ubijeno 17 vojnika, a 400 ranjeno, pa je napala i njihov razarač. Sve su to vojnici Alije Izetbegovića sa Vozuće – rekao je Galijašević u izjavi Srni.

On je istakao da se na području Vozuće dogodilo najbrutalnije, najmasovnije ritualno odsijecanje glava u istoriji ratovanja te da to nije radila ni “Al kaida”, ni “Islamska država”, ni druge terorističke organizacije ni u Siriji, Libiji, Iraku.

Prema njegovim riječima, način na koji su masovno ubijeni vojnici i civili srpske nacionalnosti Vozuće nije ponovljen u istoriji ratovanja.

– Igranje sa odsječenim glavama, tjeranje Srba da ljube odsječene glave – to su strašna djela o kojima su svjedočili ne samo malobrojni Srbi koji su preživjeli, već operativci, analitičari, pa i komandanti Bošnjaci. Oni su bili teret Mahmuljinu. Presuda se nije mogla zaobići s obzirom na svjedočenja koje je dao Hasanagić, komandant 35. divizije. Prosto nisu imali izbora, dali su minornu kaznu kojom se praktično izruguju žrtvama – rekao je Galijašević.

On je podsjetio da su ti zločini trajali od 10. septembra do 20. decembra 1995. godine i da to piše u haškoj presudi Rasimu Deliću koji je, kao glavni komandat Izetbegovića, odgovarao za iste zločine.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je u jednoj koloni bilo zarobljeno 56 lica, a iz presude Deliću i Mahmuljinu izbačeno je ubistvo Hrvata u srednjoj Bosni, koje se dešavalo 20 dana nakon što je uspostavljen mir u BiH.

– To nas vraća na direktnu odgovornost Šefika Džaferovića koji je tada bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Zenici, pod čijom je kontrolom policija podržavala ovu vrstu zločina. Sve je to potvrđeno u haškoj presudi. I mnoge stvari koje je Tužilaštvo BiH pokušavalo dokazati je bilo besmisleno dokazivati s obzirom da su na najvišem nivou dokazani u dva predmeta u Haškom sudu – ukazao je on.

Galijašević je rekao da odgovornost Mahmuljina vodi do njegovog glavnog komandata Alije Izetbegovića koji je komandovao mudžahedinima.

– To su bili njegovi zločinci i njegovi teroristi koji su kasnije planirali napade na zapadu. Zašto zapad to toleriše i posmatra ovakve presude? Mi njima možemo fakturisati ovaj sramni način postupanja Suda BiH – istakao je on.

Galijašević kaže da zapad toleriše na čelu Suda BiH čovjeka sa dva indentiteta koji je u BiH Ranko Debevec, a u Španiji Ranko Kaveson.

– To je ucijenjen čovjek koji je oslobodio svakog kriminalca iz SDA i svakog ratnog zločinca iz Sarajeva, koji ih je zaštitio od krivičnog progona i na ovaj način umanjio zločine, izrugivajući se žrtvama ratnih zločina sa Vozuće – naglasio je ovaj stručnjak za bezbjednost.

On kaže da zapadnim emisarima u BiH i njihovim gospodarima treba skrenuti pažnju koga ovdje štite, a to su oni koji su Ameriku ponizili i bacili na koljena, koji su ubili 3.000 američkih građana u samo jednom terorističkom napadu.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je danas Mahmuljina na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Mahmuljin je osuđen jer, kao komandat, nije spriječio zločine pripadnika odreda “El mudžahedin” nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske, civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Autor: SRNA/Srpskainfo