Ishrana može da utiče na funkcionisanje vašeg mozga, može da vam održava bistrinu ili da ubrzava vaš kognitivni pad. Takođe, može igrati značajnu ulogu u vašem raspoloženju, bilo da vam daje podstrek koji vam je potreban da izgurate dan ili da vam prouzrokuje zastoj i opterećenje. Kada razmišljate o tome kako hrana utiče na vaše zdravlje, obratite pažnju i na to kako vaša ishrana deluje i na vaš um.

Nova studija sugeriše da bi mediteranska ishrana mogla da pomogne u borbi protiv depresije. U studiji objavljenoj u časopisu „Plos One“, naučnici su dve godine posmatrali grupu od skoro 7.000 starijih osoba. Svi učesnici su konzumirali mediteransku hranu, pri čemu se jedna grupa pridržavala kalorijski ograničene verzije dijete, dok druga grupa nije imala ograničenja. Istraživači su otkrili da su u obe grupe učesnici imali vidno smanjenje simptoma depresije, zaključivši da veza između ishrane i poremećaja raspoloženja zaslužuje dalje istraživanje.

Dr. sc. Dejvid Vis je rekao: “Ljudi često povezuju ishranu sa težinom i promenama u biomarkerima. U pravoj hrani se krije potencijal za poboljšanje raspoloženja.”

Nutricionistkinja Čelzi Džekl objasnila je da, iako hrana može da igra važnu ulogu u tome kako se osećate, važno je da imate širi pogled na mentalno zdravlje, kao što su zdrave navike za podizanje raspoloženja i uzroci koji su van vaše kontrole.

“Definitivno postoji veza između onoga što jedete i vašeg mentalnog zdravlja, ali je uvek jasna. Iako mnoge studije povezuju neka mentalna stanja, kao što je depresija, sa hranom koju jedemo, ovi rezultati nisu uvek dosledni. Na vaše mentalno zdravlje takođe utiču i vaši geni, način života i okolina. Hrana koju jedete neće prouzrokovati ili lečiti mentalna stanja, ali ona može da bude važan deo slagalice”, dodaje Džekl.

Izvor: klix.ba