„Stav Ujedinjene Srpske je vezan za dogovore sa poslodavcima i sindikatima. Nama nije interes da stvaramo nesuglasice i sukobe, i smatramo da je potrebna realizacija stava Ujedinjene Srpske da se završe pregovori sa Vladom o toplom obroku. Vlada nije postupila po zaključku Ujedinjene Srpske, te će Klub odbornika Ujedinjene Srpske podržati interpelaciju“, rekao je danas predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Stevandić dodaje kako Vlada Republike Srpske mora da odluči da li će povećati plate ili primanja radnicima. Jer povećanje plate od 10% uračunava i povećanje obaveza, dok povećanje neoporezivih primanja od toplog obroka dovodi do povećanja i od 20%, te Vlada sa manje sredstava može znatno povećati primanja. Time se pokazuje da imamo socijalnu percepciju jer povećanje plate od 10% nije identično kad se pogledaju različita primanja radnika. Povećanje neoporezivog primanja sve stavlja u istu ravninu, izjavio je Stevandić i dodaje da je povećanje primanja u ovom slučaju je bolje od povećanja plata.

„Odluke Narodne Skupštine Republike Srpske prema svojim radnicima moraju podjednako da se poštuju kao i odluke prema Ustavnom sudu BiH ili prema odlukama visokih predstavnika“, zaključuje Stevandić.

prijedor24h