Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić primio je danas polaznike 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Republike Srbije koje je upoznao sa nadležnostima i radom Narodne skupštine Republike Srpske i sa političkom situcijom u Repubici Srpskoj i BiH.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske najefikasniji parlament u BiH, koji je u ovom mandatu održao više od 50 posebnih i redovnih sjednica, te istakao važnost instrumenta zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je jedan od nadležnosti parlamenta Srpske.

Šulić je istakao da je Republika Srpska principijalna  po pitanju državnog integriteta Republike Srbije i da su za Srpsku Кosovo i Metohija sastavni dio države Srbije. On je rekao i da je opredeljenje Republike Srpske vojna neutralnost.

“Mi u Repubici Srpskoj insistiramo na poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma kao bazičnog okvira za funkcionisanje državne zajednice BiH”, rekao je Šulić i istakao da je Srpska otvorena i spremna na dijalog sa svima u BiH o otvorenim pitanjima, podsjećajući na poziv Narodne skupštine iz aprila prošle godine za razgovor svim relevantnim faktorima u BiH na koji se nisu odazvali.

Visoke studije bezbednosti i odbrane predstavljaju organizacionu cjelinu u okviru Škole nacionalne odbrane u kojoj se jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika Ministarstva odbrane Srbije, ali i polaznika iz stranih zemalja, među kojima je i BiH.

U ime polaznika na prijemu se zahvalio Aleksandar Marković, predsjednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Republike Srbije, ističući veoma dobru saradnju sa Odborom za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske i važnost parlamentarne diplomatije.

Savjetnik predsjednika Narodne skupštine Slobodan Nagradić pozdravio je polaznike 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane iz Republike Srbije u ime predsjednika parlamenta i naglasio da je ovaj vid saradnje dozvoljen i predviđen Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije.

Izvor: ATV